Pääkirjoitukset

Maahanmuuttopolitiikka on yhä kaltevalla pinnalla

Työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen (sd.) tammikuussa 2021 hallituksen neuvotteluissa Säätytalossa Helsingissä. Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen (sd.) tammikuussa 2021 hallituksen neuvotteluissa Säätytalossa Helsingissä. Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Koronakevääseen saatiin maanantaina tuulahdus toivotusta tulevaisuudesta, jossa ihmiset taas liikkuvat suhteellisen vapaasti maasta toiseen myös parempien elinolojen ja turvallisuuden sekä työn perässä.

Työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli keinoja, joilla suomalaisen hyvinvoinnin pelastajaksi kaavailtua työperäistä maahanmuuttoa voitaisiin lisätä.

Maahanmuuttoasiat eivät ole enää vain sisäministeriön hallinnonalaa, vaan vastuu kokonaisuudesta on työministeriöllä. Enää ei ole niinkään kyse maahanmuuton hallinnasta ja rajoittamisesta, vaan myös edistämisestä suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin. Muutos on iso, kun sitä peilaa vuosien 2014 ja 2015 pakolaiskriisiin ja sen jälkiselvittelyyn.

Maahanmuutto jakaa edelleen jyrkästi mielipiteitä, mikä saattaa viedä myös Sanna Marinin (sd.) punavihreän hallituksen kaltevalle pinnalle.

Ministeri Haataisen mukaan työnantajat suhtautuvat edelleen asenteellisesti ulkomaalaistaustaisiin työnhakijoihin. Asennekasvattajan rooli sopii huonosti poliitikoille. Rehellistä sitä vastoin olisi pohtia edes vähän asenteiden taustaa.

Paras kannustin työnantajille löytyy niiden omasta taloudesta. Ikääntyvän Suomen työikäinen väestö vähenee uhkaavasti.

Erityisen halutuille eli ”erityisosaajille” kokeillaan jo tänä vuonna pikakaistaa oleskelulupahakemustensa käsittelyyn.

Tarkoitus on hyvä, mutta ihmisten erottelu koulutuksen, ammatin ja taustan perusteella on väistämättä ongelmallista. Sehän tarkoittaa ihmisten jakamista ”toivottuihin” ja ”epätoivottuihin”. Kuka edes määrittelee, millaisia maahanmuuttajia Suomi haluaa tai tarvitsee?

Lopultahan ihmiset itse päättävät omista valinnoistaan, joista yksi perustavanlaatuisista koskee asuinpaikkaa.

Suomessa on turvallista ja väljää, minkä on arveltu houkuttelevan. Se on kuitenkin vain löysää arvailua.

Pikakaistan rekrytointikokeiluja on tarkoitus suunnata Yhdysvaltoihin Kalifornian Piilaaksoon ja Intiaan. Kokeilulle voi toivottaa menestystä, mutta haihattelun tuloksista ei voi parhaalla tahdollakaan odottaa kummoisia.

Uusimmat

Fingerpori

comic