Pääkirjoitukset

Maailma muuttuu, mutta Korteniemi pysyy – Perinnetilan arvo on kirkastunut samalla, kun Hämeen luontokeskuksen johtotähti on sammunut

Vanhaan malliin. Sirpin ja lihastyön voimalla on Korteniemessä leipä ansaittava. Kuva: Tapio Tuomela
Vanhaan malliin. Sirpin ja lihastyön voimalla on Korteniemessä leipä ansaittava. Kuva: Tapio Tuomela

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot ovat suuri valtti paitsi Tammelalle myös koko Lounais-Hämeelle. Kun Torronsuon helmenä ovat suomaisemat ja Kiljamon näkötorni, Liesjärven kansallispuiston vetonaulana on metsä- ja järviluonnon ohella etenkin Korteniemen perinnetila. Toisen pääsesonki on talvihangilla ja toisen kesällä.

Korteniemen yli sata vuotta vanha metsänvartijan tila on kuin pala SF-filmiä, suomalaista idylliä menneiltä ajoilta. Kauniissa, järveen avautuvassa pihapiirissä silmä lepää ja mieli rauhoittuu.

Korteniemi on tätä nykyä Metsähallituksen ainut Etelä-Suomessa sijaitseva metsänvartijatila, jossa rakennusten ja pihapiirin kokonaisuus on säilynyt.

Kansallispuiston henkeen kuuluu, että perinnetilalle on vapaa pääsy.

Korteniemen perinnetilan valttina on vanhaa kulttuuriperintöä vaaliva ohjelmallisuus talkoineen ja työnäytöksineen sekä kesäkauden kotieläimet, perinteinen kasvimaa ja peltoviljely. Ja kaikkeen saa koskea!

Kaiken kruununa vierailijoita vastaan voi tulla aitan polulla asteleva emäntä Outileena Uotila apuvoimineen.

Perinnetila avautui eilen tiistaina ja on auki taas syyskuun loppuun. Kahden koronakesän jäljiltä odotukset ovat korkealla.

Erillisiä yleisötapahtumia Korteniemessä riittää tammikuusta syyskuulle. On reikäleivän leipomista, perinnepäiviä, heinäpäivää ja rukiin puintia. Opastuskierrosta ja savusaunaakin on tilattavissa.

Korteniemen arvo on kirkastunut samalla, kun Hämeen luontokeskuksen johtotähti on sammunut. Hämeen luontokeskuksen avajaisia vietettiin Tammelassa Ruostejärven rannalla komeasti vuosituhannen vaihteessa. 2010-luvun loppupuolella loisto himmeni.

Eerikkilän urheiluopisto tai nykysuomella Eerikkilä Sport & Outdoor Resort alkoi toimia luontokeskuksen kiinteistössä vuokralaisena vuonna 2018 ja osti sen sitten Metsähallitukselta omakseen viime kesänä. Retkeilyneuvonta jäi järjestelyn jalkoihin.

Luontokeskusta ei enää ole vaan Villa Erik, jota vuokrataan tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Samaan aikaan osittain koronapandemian kirittämänä luontomatkailu ja -retkeily ovat puhjenneet uuteen kukoistukseensa.

Aleksis Kiveä lainaten “niin muuttuu maailma, Eskoni”.

Uusimmat

Fingerpori

comic