Pääkirjoitukset

Maakuntavero ei ole yksinkertainen yhtälö

Maakuntaverolla ei ole hallituksen mukaan tarkoitus nostaa kokonaisverotuksen tasoa, mutta sen uhka siinä piilee. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maakuntaverolla ei ole hallituksen mukaan tarkoitus nostaa kokonaisverotuksen tasoa, mutta sen uhka siinä piilee. Kuva: Lassi Puhtimäki

Maakuntaveroa pohtineen työryhmän mietintö ei tue hallituksen aietta saada hyvinvointialueiden verotuslainsäädäntö valmiiksi jo tämän hallituskauden aikana ja maakuntavero käyttöön 2026.

Maakuntaveroa vuoden puinut parlamentaarinen komitea jäi kovin erimieliseksi.

Komitea ei suosittele maakuntaveron nopeaa käyttöönottoa, joskin vihreät ja vasemmistoliitto ovat eriävässä mielipiteessään toista mieltä.

Oppositio suomii maakuntaveron ongelmia. Kokoomuksen mukaan koko veroa ei edes tarvita.

Maakuntaverolle ei mietinnön mukaan ole perustetta, kun hyvinvointialueille siirtyvät ensi alkuun vain sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävät.

Alkuvuodet koko rahoituksen on joka tapauksessa tultava valtiolta. Lisäksi käytössä on asiakasmaksuja.

Komitean enemmistö siirtäisi maakuntaveron harkinnan myöhempään vaiheeseen. Tällöin pitäisi tarkastella julkisen sektorin tehtäviä, rahoitusta ja veronsaajien asemaa.

Hyvinvointialueiden rahoitusmalli tasaustarpeineen on kovin mutkikas yhtälö.

Verojärjestelmän kannalta vähiten ongelmallinen olisi komitean mukaan ansiotulosta perittävä kahden prosentin maakuntavero. Valtion ansiotulon verotusta kevennettäisiin vastaavasti.

Hyvinvointialueiden veropohjan erilaisuus vaatisi voimakaan tasausjärjestelmän, jotta ei syntyisi kasvavaa eroa rikkaisiin ja köyhiin alueisiin. Alueiden verotuserot eivät sovi yhteen perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa.

Huolta veronkorotuksista herättää myös se, että työtä verottaisi jatkossa valtion ja kuntien lisäksi maakunta

Maakuntaveroa puoltaa se, että verotusoikeus lisäisi maakuntien itsehallintoa ja kannustaisi tekemään taloudellisesti tehokkaita päätöksiä.

Tosin joka kolmas taloustieteilijäkään ei antaisi maakunnille verotusoikeutta.

Monimutkaisiin asioihin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.

Maakuntaveron käyttöönotto vaatisi koko verojärjestelmän remontin. Hoppu ei ole hyväksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic