Pääkirjoitukset

Maaseutu on maaseutua kaupungin kupeessakin – Ei ole hyväksyttävää, että Kanta-Hämeen maaseuturahoitus laskee, vaikka koko rahoituspotti nousee

Maaseuturahoitus on paljon vaalija. Kuva: Terho Aalto
Maaseuturahoitus on paljon vaalija. Kuva: Terho Aalto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma eli maaseutuohjelma ohjaa rahoitusta maatalouden uudistamiseen ja maaseudun kehittämiseen. Lisäksi rahoituksella on tarkoitus varmistaa tasapainoista alueellista kehitystä maakuntien sisällä ja niiden välillä. Siltä on siis lupa odottaa tasavertaista kohtelua.

Parhaillaan elämme vanhan maaseutuohjelmakauden 2014–2020 ja uuden, vuoteen 2027 kestävän maaseutuohjelmakauden siirtymäkautta 2021–22. Siirtymäkaudella vanhan maaseutuohjelman toimenpiteet jatkuvat, mutta rahoitus tulee uuden kauden varoista.

Tämän vuoden rahoitusosuudet eivät kuitenkaan jakaudu Kanta- ja Päijät-Hämeen kannalta reilusti. Vain Kainuu ja Uusimaa saavat pärjätä vähemmällä osuudella. Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa ovat selvästi edellä.

Hämeen maakuntahallitus vaatii perustellusti, että maaseuturahoituksen jakoon vaikuttavaa kriteeristöä on muutettava ja Kanta-Hämeen ominaisuudet on otettava paremmin huomioon (FL 24.3.).

Ei ole hyväksyttävää, että Kanta-Hämeeseen tuleva maaseuturahoitus laskee, vaikka maaseutuohjelmaan varat kasvavat rahoituskaudella 2021–2027.

Kriteeristön tämänvuotinen uudistus painottaa harvaan asutun maaseudun ja ydinmaaseudun väestöä, mutta lyö korville maaseutua pienempien kaupunkien kupeessa.

Kriteeristö ei pelitä, kun perinteiset maaseutukunnat Tammela ja Jokioinen luokitellaan pitkälti kaupunkialueeksi. Kysymys ei ole niinkään imagollinen vaan rahanjakoon vaikuttava.

On käsittämätöntä, että maaseuduksi kansainvälisesti luokitellut alueet ovat kansallisessa määrittelyssä nimetty osittain kaupunkialueiksi.

Rahoituksen keinotekoisen jyrkkä kahtiajako eteläisen ja pohjoisen sekä läntisen ja itäisen Suomen välillä ei ole myöskään tarkoituksenmukaista.

Maaseudun kehittämisohjelma ohjaa varojen myöntämistä maaseuturahastosta eli Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Maaseuturahaston tukea voi hakea maaseudun yritysten kehittämiseen ja esimerkiksi ympäristön tilaan, palveluihin ja viihtyisyyteen liittyviin kehittämishankkeisiin.

Tästä siivusta Kanta-Hämekin tarvitsee oikeudenmukaisen osansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic