Pääkirjoitukset

Maskisotku jättää jäljet myös soten käsittelyyn

Ministerit Maria Ohisalo (vihr.), Krista Kiuru (sd.), Annika Saarikko (kesk.) ja Sirpa Paatero (sd.) kertoivat tiistaina Helsingissä sote-uudistuksesta. Kuva: Arttu Laitala
Ministerit Maria Ohisalo (vihr.), Krista Kiuru (sd.), Annika Saarikko (kesk.) ja Sirpa Paatero (sd.) kertoivat tiistaina Helsingissä sote-uudistuksesta. Kuva: Arttu Laitala

Kuka sanoi keväällä mitä ja ketä ehkä kiellettiin jotakin sanomasta, kun hengityssuojainten käyttöä koskenut ohjeistus jäi epäselväksi. Poliittinen epäluottamus perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) kohtaan kulminoitui keskiviikkona eduskunnassa luottamuslauseäänestykseen hänen asemastaan.

Ministeri ja hallitus voivat jatkaa äänestyksen jälkeen kuin tähänkin asti. Vai voivatko? Tyytymättömyys Kiurun toimintaan ja hänen julkiseen esiintymiseensä on laajaa, eikä kaikki pääty yhteen äänestykseen.

Kärjistynyt maskiväittely voitaisiin jo lopettaa ja siirtyä olennaisempiin asioihin. Yhtä niistä ei tarvitse kovin kaukaa hakea.

Maskikohun pyörteissä samainen ministeri Kiuru on isossa vastuussa tiistaina esitellyssä sosiaali- ja terveyspalveluiden ”uusimmassa” uudistuksessa, jota hallitus yrittää viedä keskellä koronakriisiä vauhdilla eteenpäin.

Edellisellä kerralla Sipilän (kesk.) hallituksen sotea torpedoi silloisesta oppositiosta sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru. Saako hän nyt ministerinä ”oman” sotensa maaliin? Vaikeaa on: luottamus Kiurua kohtaan on pahasti miinusmerkkinen.

Sote ei ole yhden ministerin, eikä edes yhden hallituksen tai yhdenkään poliitikon nimikkohanke, vaan koko ikääntyvän ja yhä enemmän hoitoa vaativan Suomen asia. Uudistus on ollut jo pitkään erittäin tarpeellinen.

Poliittiseen kärhämöintiin ja edellisen hallituskauden tapaisiin ja tuhoon tuomittuihin (tuolloin kokoomuksen ja keskustan) lehmänkauppoihin ei soten enää suin surminkaan soisi kaatuvan. Myös perustuslailliset kivikot on toivottavasti tällä kertaa korjattu pois tieltä.

”Uudessa” sotessa on lupaavaa, että alueilta, kuten Kanta-Hämeestä annettuja lausuntoja on kuunneltu. Kaikki aikaisempi valmistelu ei ole mennyt hukkaan. Lisäksi nyt ei painoteta säästötavoitteita, vaan ymmärretään, että sujuvat palvelut tuovat nimenomaan myös säästöä.

Sotea ei ole päivääkään valmisteltu hallinnon tai soten vuoksi, vaan ihmisten.

Uusimmat

Fingerpori

comic