Pääkirjoitukset

Metsästys luontoalueilla ei ole yksipiippuinen asia

Tammelan kansallispuistoissa on sallittua hirvenajo vaan ei metsästys. Kuva: Seppo Pessinen
Tammelan kansallispuistoissa on sallittua hirvenajo vaan ei metsästys. Kuva: Seppo Pessinen

Urho Kekkosen kansallispuiston metsästysonnettomuus on nostattanut ihmettelyä, kuinka kansallispuistossa voi metsästää.

Lähtökohtaisesti metsästys on kiellettyä kansallispuistoissa, jotka on perustettu suojelemaan luontoa ja sen monimuotoisuutta.

Pohjoisen Suomen kansallispuistoissa metsästys on kuitenkin yleensä sallittu paikallisille pitkään perinteeseen vedoten.

Joissakin eteläisen Suomen puistoissa on voitu sallia tiettyjä metsästysmuotoja kuten pienpetojen pyynti linnuston suojelemiseksi.

Hirven ja valkohäntäpeuran metsästys on sallittu Teijon kansallispuistossa.

Hirvenajo on poikkeusluvalla sallittu lähes kaikissa kansallispuistoissa. Hirviä on ajettu Tammelassakin Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa.

Jos luvallisesti metsästetty riistaeläin kaatuu esimerkiksi Aulangon luonnonsuojelualueelle, metsästäjä voi saaliinsa käydä noutamassa.

Eduskunta päätti vuonna 2010 luonnonsuojelulain muutoksesta, joka mahdollisti hirvieläinten, suurpetojen ja harmaahylkeiden metsästyksen kansallispuistoissa Metsähallituksen luvalla, jos eläimistä on vaaraa ihmisille tai ne aiheuttavat taloudellisia vahinkoja.

Liesjärven kansallispuistolla oli oma roolinsa eduskuntakäsittelyssä. Ympäristövaliokunta selvitti mietinnössään, että mitä ilmeisimmin Liesjärven kansallispuiston runsaat hirvikannat ovat aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia. Hirviä siirtyy metsästyksen aikana kansallispuiston puolelle.

Forssalainen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) oli tuolloin ajamassa muutosta mm. maa- ja metsätalousministerinä.

Metsästysjärjestelyistä päätetään suojelualueiden perustamisen yhteydessä. Ei ole ihme, että metsästyksen sallimisesta tai kieltämisestä ilmenee eripuraa.

Nyt puntarissa on Evolle esitetyn tiedekansallispuiston vaikutus hirvieläinkannan hoitoon. Metsästyksen täyskiellon seurauksiksi nähdään lisääntyvät taimituhot ja liikenneonnettomuudet.

On tärkeää kuulla asiassa myös paikallisia ja löytää kullekin alueelle toimiva ratkaisu.

Uusimmat

Fingerpori

comic