Pääkirjoitukset

Mikään ei himmennä kiistatonta vaalitulosta

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden puhui lauantaina Wilmingtonissa, Delawaressa, kun hänen vaalivoittonsa oli varmistumassa. Kuva: epa08806796
Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden puhui lauantaina Wilmingtonissa, Delawaressa, kun hänen vaalivoittonsa oli varmistumassa. Kuva: epa08806796

Presidentin valinta Amerikan Yhdysvalloissa oli vertaansa vailla oleva tapahtumasarja, suuri koronapandemian synkistämä show. Vaalituloksen jälkipuintikaan ei jätä ketään kylmäksi.

Vaaleja kävi koko maailma, mutta jännitysnäytelmä oli lopultakin jälleen kerran erittäin pienestä kiinni.

Demokratia toimi sittenkin, eivätkä valheet ja vääristelyt kanna loputtomiin.

Joe Bidenilla on takanaan enemmän äänestäjiä kuin kenelläkään hänen edeltäjistään. Häneen kohdistuu myös äärimmäisen kovia odotuksia.

Hyvin symbolinen ja kauaskantoinen voitto oli myös Kamala Harrisin valinta ensimmäisenä naisena Yhdysvaltain varapresidentiksi.

Koko kansainvälinen sopimusperusteinen järjestelmä, keskinäisten ja monenvälisten suhteiden verkosto kokee kuin uuden alun sen jälkeen, kun uusi presidentti pääsee vauhtiin.

Sisäpolitiikka tulee kuitenkin ensin. Siksi on aivan keskeistä, heilahtavatko voimasuhteet myös senaatissa demokraattien hyväksi Georgian uusintavaaleissa.

Kokeneen Bidenin kyvyt sisäpolitiikassa mitataan siinä, miten hän täyttää kannattajiensa toiveet, mutta etenkin siinä, miten hän onnistuu tyynnyttämään syvästi trumpilaisen alemman keskiluokan.

Presidentinvaalien tuloksen pelättiin räjäyttävän rajusti kahtia jakautuneen kansakunnan väkivaltaan. Näin ei onneksi ole käynyt, mikä kielii siitä, että amerikkalaiset ovat väsyneet Donald Trumpin aikana lietsottuun vastakkainasetteluun.

Kaikki kävi tuloksen ratkaisuhetkillä lopulta jopa yllättävän rauhallisesti. Tämä johtui ehkä jännityksen jälkeisestä alkuhämmennyksestä.

Voittajien ilo oli vastaansanomatonta. Vaikeuksien keskellä kamppaileva kansakunta voi ehkä sittenkin vielä yhdistyä. Vaalitulosta ei himmennä mikään.

Trumpin reaktiot, vaalituloksen sitkeä kiistäminen ja oikeusprosessien uhka ovat jäämässä omaan arvoonsa. Ne olivat ennakoitavissa, lopulta kysymys on vain siitä, että ökyrikas mediapersoona tarvitsee nyt vain kunnialliselta edes vaikuttavan ulospääsyn tilanteesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic