Pääkirjoitukset

Myrkytystodisteet huvittavat ja naurattavat Venäjällä

Venäjän presidentti, entinen KGB:n upseeri Vladimir Putin piti vitsikkäänä todisteita siitä, että Venäjä olisi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin murhayrityksen takana. Kuva: epa08889836
Venäjän presidentti, entinen KGB:n upseeri Vladimir Putin piti vitsikkäänä todisteita siitä, että Venäjä olisi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin murhayrityksen takana. Kuva: epa08889836

Selvitysryhmä paljasti viikolla, että venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin yritti murhata Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Navalnyin perässä on kulkenut myrkyttäjäryhmä jo vuonna 2017.

Tuolloin Navalnyi pyrki Vladimir Putinin vastaehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Viime elokuussa Navalnyi sairastui lentokoneessa, jonka piti tehdä tästä syystä hätälaskun Omskiin. Navalnyi vajosi koomaan, ja hänet lennätettiin lopulta Saksaan asianmukaiseen hoitoon.

Sairaalassa hänestä löytyi kemiallista asetta eli hermomyrkky novitšokia – joka on puolestaan tuttu venäläiselle turvallisuuspalvelulle.

Venäjällä selvitysryhmä Bellingcatin tiedot on otettu huvittuneesti ja lähinnä naureskellen vastaan.

Kansainvälisesti tunnustetun selvitysryhmän mukaan ei ole enää epäselvyyttä siitä, etteikö Venäjän hallinnolla olisi sormensa pelissä, mutta esimerkiksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pitää uutisia ”huvittavina”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan naureskeli tiedotustilaisuudessa, että ”jos olisi haluttu, olisi (Navalnyi) hoidettu loppuun asti”.

Edes kunnollista tutkintaa Venäjällä ei ole katsottu aiheelliseksi murhayrityksestä järjestää. Presidentti Putinin esiintymisen jälkeen on varma, ettei sellaista ole tulossakaan.

Kansainväliset lait ja säännöt joutavat romukoppaan, kun Venäjän regiimi järjestelee asioita itselleen parhain päin. Samalla maa maalaa itseään nurkkaan ja vaalimalla vaalii jonkinlaista hylkiöidentiteettiään muiden silmissä.

Euroopan unionilla ja eritoten sen suurien jäsenvaltioiden onkin hankala määritellä, miten Venäjään ja sen tekemiin ilmiselviin rikkomuksiin pitäisi suhtautua. Pakotteita voi lisätä, mutta suurta apua niistä ei tunnu olevan.

Sitä paitsi valtioiden taloudet ovat jo nyt kuralla koronaepidemian ansiosta. Toisaalta opposition edustajan myrkyttämistä ei voi painaa villaisella.

Venäjällä taas luotetaan totuuden jälkeiseen aikaan, jolloin mustan voi tyynen rauhallisesti puhua valkoiseksi ja syyttää siitä vielä länsimaita.

Sotilaskäyttöön kehitetty barbaarimainen hermomyrkkykin lienee länsimaista keksintöä, jos asiaa Venäjältä tiedustellaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic