Pääkirjoitukset

Naisvihamielinen hyökkäys ministeriviisikkoa kohtaan on häpeäksi Suomelle

Ulkomailla Sanna Marinia (sd.) kuvataan usein tällaisista kuvakulmista. Kuvatoimisto Epan kuvassa viime kesältä Suomen pääministeri saapui Brysseliin EU-maiden johtajien kokoukseen. Kuva: epa08553592
Ulkomailla Sanna Marinia (sd.) kuvataan usein tällaisista kuvakulmista. Kuvatoimisto Epan kuvassa viime kesältä Suomen pääministeri saapui Brysseliin EU-maiden johtajien kokoukseen. Kuva: epa08553592

Suomi joutui tällä viikolla kyseenalaiseen valoon, kun Naton strategisen viestinnän osaamiskeskus Stratcom julkaisi raporttinsa naisministereidemme saamasta vihaviesteistä.

Vaikka naispoliitikot ovat loukkaavien someviestien kohteena ympäri maailmaa, Suomen naisministerien kohtelu on ollut raportin mukaan suhteettoman suurta. Somekirjoittelu on ollut leimallisen seksististä ja naisvihamielistä.

Raportin mukaan hallituksen naisviisikkoa arvosteli viime vuoden maalis-heinäkuussa loukkaavin ja herjaavin tviitein noin 5000 suomenkielistä Twitter-käyttäjää. Viesteistä suurin osa oli peräisin aidoilta ihmisiltä, ei nettiboteilta.

Stratcomin raportissa todetaan, että ministeriviisikkoa kohtaan onkin suuntautunut ”valtava naisvihamielinen hyökkäys, jossa kyseenalaistetaan heidän arvonsa, päätöksentekokykynsä ja johtajuusominaisuutensa”.

Sosiaalisen median vihapuhe kohdistui Suomessa aluksi naistutkijoihin ja -toimittajiin. Heitä maalitettiin jo 2000-luvun alkupuolella esimerkiksi Jussi Halla-ahon (ps.) seuraajien perustamalla maahanmuuttokriittisellä Hommaforum-sivustolla.

Sittemmin somevyörytyksestä ovat saaneet osansa kiihtyvällä tahdilla myös poliitikot ja virkamiehet.

Jatkuva vihapuhe on kasvava uhka Suomen demokratialle.

Valtioneuvoston pari vuotta sitten julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että useampi kuin joka neljäs vihapuheen kohteeksi joutunut päättäjä on kokenut halunsa osallistua politiikkaan vähentyneen kirjoittelun vuoksi. Luku on aivan liian suuri.

Jos vihapuhe saa poliitikkoja jättäytymään sivuun julkisesta keskustelusta ja päätöksenteosta, se on osunut maaliinsa. Silloin valta on luovutettu somekirjoittajille ja heidän lietsojilleen.

Väittely naisvihamielisten kirjoittajien kanssa johtaa harvoin muuhun kuin uusien vihaviestien tulvaan.

Moderointi on tehokkaampi keino. Vihapuheelle on asetettava nollatoleranssi.

Nollatoleranssia voi jokainen toteuttaa estämällä herjaavat kirjoitukset omissa viestiketjuissaan ja ilmoittamalla niistä somekanavan ylläpidolle.

Uusimmat

Fingerpori

comic