Pääkirjoitukset

Näyttämötaiteen nälkä odottaa tyydyttymistään

Korona pitää vielä esiripun kiinni Forssan teatterissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Korona pitää vielä esiripun kiinni Forssan teatterissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona on kurittanut karusti kulttuurialaa. Teattereiden ovet lyötiin epidemian tullessa säppiin, sitten niitä raotettiin, kunnes uusi leviämisvaihe sulki taas ovet.

Teatteriharrastusta löytyy joka kunnasta. Suomen Harrastajateatteriliittoon kuuluu yli 500 harrastajateatteria. Suomen Teatterit ry:n jäsenenä on 62 ammattiteatteria.

Niin Loimaan teatteri kuin Forssan teatterikin on kärsinyt koronaepidemian mukanaan tuomista rajoituksista. Teatteriväen toiveissa on päästä koronan hellittäessä toteuttamaan viime vuodelta siirrettyjä esityksiä. Forssan teatterissa korona osui kaiken lisäksi 40-vuotisjuhlavuoteen.

Forssan ammattijohtoinen harrastajateatteri ei isommilleen innostuksessa häviä. On ollut lastennäytelmiä, nokkelaa komediaa, musikaalia ja myös kotimaista nuorta draamaa. Harrastajat tekevät roolejaan kunnianhimoisesti ja suurella sydämellä.

Innokasta näyttämöharrastusta oli Forssassa jo ennen nykyistä teatteria, mutta puutteelliset harrastustilat tuottivat tuolloin harmia. Forssan teatteriyhdistyksen perustaminen kesällä 1980 auttoi turvaamaan teatteritoiminnan. Sinettinä Forssan kaupunki hankki Teatteritalon omistukseensa ja remontoi tilat asianmukaisiksi 1981.

Teatteri on ollut tärkeä osa Forssan ja Loimaan sekä koko alueen vireää kulttuuritoimintaa. Harrastajateatteri vetää tekijöitä ja intohimo teatterin tekemiseen näkyy näyttämöllä.

Paikallinen teatteri on tarjonnut vuosikymmenten varrella moninaisia elämyksiä. Teatterin ytimessä yleisölle esittämisen ilo, esiintyjien ja katsojien jakama yhteinen matka.

Itse asiassa koko seutu on näyttämötaiteen ystävien iloksi aktiivista teatterialuetta. On monia kesäteattereita ja tasokkaita harrastajaryhmiä.

Forssan teatteriyhdistyksen uusi puheenjohtaja Sami Koljonen korostaakin perustellusti yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä seutukunnan muiden toimijoiden kanssa.

Hyvän näyttämötaiteen nälkä on korona-ajan pitkittyessä vain kasvanut. Aina on tarvittu kulttuuria, varsinkin huonoina aikoina.

Teatterin ei auta muu kuin sopeutua pitkittyneeseen tilanteeseen ja varautua taas tautitilanteen hellittäessä järjestämään yleisölle kulttuuriantiin turvalliset olosuhteet.

Uusimmat

Fingerpori

comic