Pääkirjoitukset

Nuoria ei voi niputtaa yhdeksi joukoksi

Poliisi on joutunut selvittämään tänä vuonna poikkeuksellisen paljon väkivaltarikoksia, joissa epäilty on ollut alaikäinen tai nuori aikuinen. Kuva: Matias Honkamaa
Poliisi on joutunut selvittämään tänä vuonna poikkeuksellisen paljon väkivaltarikoksia, joissa epäilty on ollut alaikäinen tai nuori aikuinen. Kuva: Matias Honkamaa

Alkuun hyviä uutisia: Raittiiden, alkoholia juomattomien 15–16-vuotiaiden nuorten osuus on kasvanut Suomessa ja lähes koko Euroopassa vuodesta 1995 vuoteen 2019.

Suomalaisnuoret ovat lisäksi useammin raittiita kuin nuoret Euroopassa keskimäärin. Euroopassa 15–16-vuotiaiden nuorten humalajuominen oli tutkimuksen mukaan vuonna 2019 keskimäärin yleisempää kuin Suomessa.

Hyvät uutiset eivät lopu tähän. 15–16-vuotiaiden tupakkakokeilut ja päivittäinen tupakointi ovat nimittäin vähentyneet tasaisesti 2000-luvulla. Suomessa päivittäin tupakoivia nuoria on vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Viime vuosina sähkösavukkeiden käyttö on kuitenkin yleistynyt suomalaisilla ja muillakin eurooppalaisnuorilla perinteisten savukkeiden rinnalla.

Entä sitten huumeet? Kannabiskokeilut ovat suomalaisnuorilla harvinaisempia kuin Euroopassa keskimäärin, mutta yleisempiä kuin muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuunottamatta. Muiden huumeiden käyttö oli suomalaisnuorilla Euroopan keskitasoa harvinaisempaa.

Kaikki nämä tulokset kävivät ilmi laajasta eurooppalaisesta ESPAD-tutkimuksesta (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs), joka seuraa koululaisten päihteiden käyttöä neljän vuoden välein.

Onko kaikki siis nyt hyvin, kun tulokset näyttävät tällaisilta yleisellä tasolla? Ei tietenkään. Yksittäistapauksista löytyy edelleen traagisia kohtaloita, syrjäytymistä, eriarvoistumista, kovia huumeita ja vakavaa väkivaltaa.

Helsingin Sanomat uutisoi esimerkiksi viikolla siitä, että pääkaupungin keskustassa liikkuu erilaisissa joukkioissa yli sata mahdollisesti vaarallista nuorta, ja että asian­tuntijoiden mukaan taustalla on uusi maahanmuuttoon liittyvä ilmiö.

Uutisointia seurasi aivan turha vastalauseiden myrsky. On samanaikaisesti totta, että suuri osa nuorista voi hyvin ja pieni osa huonosti, ja että maahanmuuton ongelmistakin pitäisi voida puhua ilman rasismikortin heiluttamista. Julkisessa keskustelussa on petrattavaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic