Pääkirjoitukset

Nuorten pahoinvointi kasvaa kasvamistaan – Perustason mielenterveyspalveluihin tarvitaan lisää työvoimaa ja työkaluja

Lisää työvoimaa ja työkaluja tarvitaan perustason mielenterveyspalveluihin, jotta nuoret saisivat apua ja tukea mielenterveysongelmiin varhaisessa vaiheessa.
Nuorisopsykiatrialle olisi enemmän tulijoita, kuin on tilaa ja resursseja. Kuva: Seppo Pessinen
Nuorisopsykiatrialle olisi enemmän tulijoita, kuin on tilaa ja resursseja. Kuva: Seppo Pessinen

Kanta-Hämeen keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikoille lähetettiin viime vuonna mielenterveysongelmaisia nuoria kymmenen prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Nuorten tarve psykiatriseen hoitoon on kasvanut jo vuosia, mutta koronatilanne on pahentanut mielenterveydenongelmia entisestään. Esimerkiksi etäkoulun aiheuttamat paineet, syrjäytyminen ja elämänhallinnan katoaminen näkyvät tulijoissa. Suurin osa on masentunut tai ahdistunut. Korona-ajan selkeä muutos on syömishäiriöiden kasvu, joka on ilmiönä maailmanlaajuinen. Myös itsetuhoisuus on lisääntynyt.

Psykiatrian poliklinikoille pääsee vain murto-osa apua tarvitsevista nuorista. Pelottavaa on se, kuinka paljon lasten ja nuorten mielenterveydenongelmia jää huomaamatta, apua saamatta ja sitä kautta hoitamatta.

Erityisesti lisää apua ja työkaluja tarvittaisiin perustason mielenterveyspalveluihin, jotta nuorten mielenterveysongelmiin pystyttäisiin puuttumaan mahdollisimman varhain. Näin ongelmat eivät välttämättä pääsisi kasvamaan liian isoiksi ja myös kustannukset hoidosta olisivat yhteiskunnalle edullisemmat. Puhumattakaan siitä, kuinka tärkeää ongelmiin ajoissa puuttuminen on nuorelle ja hänen perheelleen.

Yksi apu voi olla lasten ja nuorten ahdistuksen hoitoon tarkoitettu lyhytterapiamenetelmä, joka laajenee tänä keväänä pääkaupunkiseudulta koko maahan. Cool Kids -malliksi kutsutussa kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa pyritään purkamaan haitallisia ajatus- ja käyttäytymismalleja.

Ahdistuneisuushäiriöstä kärsii 4–11 prosenttia suomalaisista nuorista. Menetelmään on tähän mennessä koulutettu 160 mielenterveyden ammattilaiselle. Tänä keväänä koulutuksen saa 400 ammattilaista lisää. Se tarkoittaa sitä, että menetelmällä voidaan tarjota apua jo 2000 nuorelle tänä vuonna.

Alan ammattilaiset ovat myös varsin kuormittuneita: Työtaakka on iso ja nuoret oireilevat entistä rajummin. On tärkeää, että myös psykiatriset sairaanhoitajat ja psykologit saavat koulutusta uusiin menetelmiin, mutta myös apua työssä jaksamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic