Pääkirjoitukset

Nuutajärven kylä henkii historiaa ja tulevaisuutta

Nuutajärven lasikylä sykkii kulttuurihistoriaa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Nuutajärven lasikylä sykkii kulttuurihistoriaa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Nuutajärven perinteikkään lasikylän vaiheisiin on kuulunut nousuja ja laskuja, mutta luotto tulevaisuuteen ei ole Suomen vanhimmassa edelleen toimivassa lasikylässä karissut.

Vuonna 1793 aloittanutta Nuutajärven lasitehdasta ravistelivat vuosikymmenten aikana omistajanvaihdokset.

Kipein isku Nuutajärvelle osui viime vuosikymmenen puolivälissä, kun Fiskars-konserni siirsi teollisen lasinvalmistuksen Iittalaan ja laittoi kylän kiinteistönsä myyntiin.

Uusi aikakausi alkoi tuolloin perustetun Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiön, itsenäisten lasintekijöiden ja käsityöläisten johdolla.

Uusista tulevaisuuden lasiosaajista on lasikylässä huolehtinut ammattiopisto Tavastian lasikoulu lasiyhteisön myötävaikutuksella. Historian henki on koettavissa museolla.

Uusin takaisku on Fiskarsin päätös lopettaa Nuutajärven tehtaanmyymälä ensi kesän jälkeen. Nuutajärven aktiivit eivät luovuta vaan mielivät jatkaa Fiskarsin tuotteiden myymisestä kylässä.

Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiö on lisäksi esittänyt Urjalan kunnalle yhteisen kehitysyhtiön perustamista lasikylän kehittämiseksi ja Urjalan elinvoiman lisäämiseksi.

Urjalan kunta on toistaiseksi sitoutunut vain esiselvityksen tekoon yleishyödyllisen kehitysyhtiön mahdollisesta perustamisesta yhdessä kulttuurisäätiön kanssa. Kunnanhallitus aikoo palata aiheeseen toukokuun lopun kokouksessaan raportin valmistuttua.

Toiminnan kehittäminen vaatii yhteisen halun lisäksi taloudellisia panostuksia.

Nuutajärven artesaanikylä on eittämättä Urjalan kunnan tunnettu kruununjalokivi, jolla on mahdollisuuksia kehittyä todelliseksi luovien alojen yrittäjien keskukseksi.

Haasteena on houkutella kulttuurihistoriaa sykkivälle kylälle selvästi enemmän matkailijoita, kun toiminta on pienyrittäjäkeskeistä.

Hyvää asiassa on se, ettei Nuutajärven nimeä tarvitse erikseen tehdä tunnetuksi.

Nuutajärven lasikylä on ollut tyypillinen kesäisen päivämatkan kohde, vaikka alue on auki ympäri vuoden.

Nuutajärven kylällä on upea, tehdasyhteisöstä ponnistava historia, eikä sen tulevaisuutta ole missään nimessä menetetty.

Yhteisöllisyys ja kädentaidot ovat Nuutajärvellä yhä arvossa. Nuutajärvi-henki elää edelleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic