Pääkirjoitukset

Omakannan kankeus näkyy koronaruuhkissa

Kansalaiset näkevät sähköisestä terveysarkisto Omakannasta omia terveystietojaan. Kuva: Leena Mörsky
Kansalaiset näkevät sähköisestä terveysarkisto Omakannasta omia terveystietojaan. Kuva: Leena Mörsky

Loppukesän flunssa-aalto toi lapset koronatesteihin. Hankaluutta on aiheuttanut testitulosten saaminen Omakannasta. Koska läheisen tietoja ei saa, on tartuttava puhelimeen.

Sähköinen potilastietoja näyttävä Omakanta-palvelu on ollut koetuksella. Omakanta on ruuhkautunut pahasti, kun kansalaisia testataan entistä enemmän koronapandemian takana.

Välillä palvelu on kyykännyt kokonaan. Kohtuutonta harmia on aiheutunut myös siitä, että toistaiseksi vanhempi ei näe yli 10-vuotiaan lapsensa tietoja järjestelmästä. Vain lapsi näkee omat tietonsa omilla pankkitunnuksillaan. Kaikilla yli 10-vuotiailla ei ole pankkitunnuksia, eikä niiden hankkimista voi vaatia.

Kun huoltaja ei pääse katsomaan lapsen tietoa, tuloksia pitää soitella terveysasemalta. Jonotusajat puhelimessa tai takaisinsoittopalvelussa ovat olleet viime viikkoina kohtuuttoman pitkiä, kun samoilla linjoilla ovat koronatesteihin pyrkivät ja tuloksia kyselevät kansalaiset.

Ruuhkaa olisi vähemmän, jos lasten vanhemmat pääsisivät helpommin käsiksi jälkikasvunsa terveystietoihin Omakannassa.

Tähän on tulossa muutos, mutta vasta loppuvuodesta. Apulaisoikeuskansleri nimittäin katsoi, että Omakantaan asetetut ikärajat eivät vastanneet potilaslain vaatimuksia. Jatkossa vanhempi näkee lapsensa tiedot aina siihen saakka, kunnes hän täyttää 18 vuotta.

Herääkin kysymys, mikä muutoksessa kestää?

Ilmeisesti se, että potilastietojärjestelmiä pitää päivittää, jotta muokattu Omakanta saadaan käyttöön. Perinteisesti potilastietojärjestelmien päivittäminen on ollut pitkissä puissa, eikä koronatilanne sitä tee helpommaksi.

Omakantaa on moitittu myös siitä, että tietoja on vaikea löytää palvelusta. Palvelussa ei myöskään onnistu läheisen puolesta asiointi.

Tähänkin on tulossa muutoksia tulevaisuudessa. Jos omainen tekee sähköisen valtakirjan, on lähimmäisen mahdollista katsoa ja asioida hänen puolestaan. Esimerkiksi lääkärikäynnit, hammashoidot ja reseptit näkyvät Omakannassa.

Omakannasta näkyvät tiedot perustuvat lakiin. Muutosten läpivienti on ollut tuskallisen hidasta lakiviidakon vuoksi. Toivottavasti koronaruuhkat painostavat muutoksiin sovitussa aikataulussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic