Pääkirjoitukset

Omikronmuunnoksesta ei tiedetä vielä tarpeeksi – Rokotus on edelleen paras suoja suomalaisille

Etelä-Afrikan Johannesburgista viime lauantaina Amsterdamin Scipholin lentokentälle saapunut KLM:n matkustajakone. Kone oli saapunut juuri ennen maahantulokieltoa. Kuva: SEM VAN DER WAL
Etelä-Afrikan Johannesburgista viime lauantaina Amsterdamin Scipholin lentokentälle saapunut KLM:n matkustajakone. Kone oli saapunut juuri ennen maahantulokieltoa. Kuva: SEM VAN DER WAL

Koronapandemia on liikettä vaiheesta toiseen, usein edestakaiselta vaikuttavaa, kun hyviä uutisia seuraavat taas huonommat ja päinvastoin. Taas on huonojen vuoro.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC ilmoitti perjantaina omikroniksi nimetyn virusmuunnoksen aiheuttavan merkittävän tai erittäin merkittävän terveysuhan.

Kului vain päiviä uuden covid-19-tautia aiheuttavan virusmuunnoksen löytymisestä eteläisessä Afrikassa, kun se sulkee jo rajoja ja aiheuttaa tiukennuksia myös Suomen rajavalvontaan.

Ihmisten liikkuminen maanosasta ja maasta toiseen mahdollisti pandemian äärimmäisen tehokkaan etenemisen.

Virusmuunnoksia syntyy siellä, missä on tautia ja rokotuskattavuus huono kuten Afrikassa. WHO varoitti jo alkusyksystä Afrikan rokotepulan seurauksista. Nyt ne ovat täällä.

Virusta ei saada lopulliseen kuriin vain liikkumis- tai muillakaan rajoituksilla. Tarvitaan valtavasti muutakin, ja silti taudinaiheuttaja vaikuttaa olevan koko ajan askeleen edellä.

Muunnoksen hidastamistoimet ovat tarpeen jo yksin ajan voittamiseksi.

THL kertoi maanantaina kahdesta koronatapauksesta, joita epäillään omikronmuunnoksiksi. Molemmilla on ollut kontakti ulkomaille.

Olennaista on huomata, mihin omikronin herättämä vakava huoli perustuu: toistaiseksi ja samalla onneksi lähinnä tiedon puutteeseen.

Tieto taas lisääntyy koko ajan ja samalla toivottavasti huojentaa. Voi vain toivoa, että omikronin aiheuttama tauti on lievä eli lähempänä tavanomaisia flunssaoireita.

Muitakin muunnoksia ehkä tulee, mutta niiden mukana voi tulla myös sellainen, josta alkaa pandemian enemmän kuin odotettu tukahtuminen.

Hus-sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen huomautti Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että omikronvirus on takapakki, jos uhkakuvat toteutuvat, mutta ei vie taistelua nollapisteeseen.

Jo kohtalaisen korkeaksi saatu rokotuskattavuus on paras käytettävissä oleva suoja suomalaisille ja ennen kaikkea se, että edelleen mahdollisimman monet käyvät rokotuksessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic