Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus 29.6.2022: Kun ei rahat riitä jukulauta

Hintojen nousu tuntuu kuluttajan kukkarossa, Kuva: Tapio Tuomela

Polttoaineiden hinnoista on viime aikoina riittänyt parkua. Kun ei menovettä ole varaa ostaa edes tarpeellisia työmatkoja varten, alkaa väkisinkin ahdistaa.

Myös ruokakaupan kassalla moni on törmännyt karuun totuuteen. Ennen vielä kohtuullisen hintaiseen ostoskoriin on tullut lisähintaa niin, että moni joutuu jo pohtimaan, mitä ostoksia jätetään koriin nappaamatta, jotta selviytyisi kunnialla kassan kautta kotimatkalle.

Talouden termit eivät kuluttajalle välttämättä kerro mitään, mutta konkreettinen kato omassa kukkarossa antaa parhaan käsityksen, missä mennään.

Jo entuudestaan pienituloinen on joutunut pohtimaan ostoksiaan hyvin tarkkaan, ja nyt päänvaivaa on entistä enemmän. Kesä lisää tukaluutta etenkin lapsiperheissä, joissa ei kouluateriakaan anna helpotusta. Jos syömättä jättäminen on ainoa vaihtoehto, ei hyvinvointivaltiosta kannata paljon huudella.

Kun rahat eivät riitä kunnolla päivittäiseen ruokaan, on yksikin yllättävä menoerä taloudelle tuhoisa. Kuinka moni joutuukaan jättämään esimerkiksi päivittäisiä lääkkeitä ostamatta, voi vain arvailla. Yllättäviin sairastumisiin tai muihin kuluihin ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Leipäjonot pitenevät, mutta niitäkään ei ole kaikkialla. Isommissa kaupungeissa jo välimatka saattaa tehdä jonon tavoittamisen mahdottomaksi, ellei kulkuvälinettä ole. Väliaikaiseksi alun perin tarkoitetuista avustusjonoista on tullut arkipäivää, kun yhteiskunnan tukiverkon reiät ovat kasvaneet liian suuriksi.

Mikään tilasto ei kerro, kuinka paljon avun tarvitsijoita kaikkiaan on. Virallisten avustustahojen ja yksityisten ihmisten hyväntahtoisuuden varassa elävien määrää ei tiedä kukaan. Se ei oikein ole selvitettävissäkään, sen verran runsas on auttavien tahojen lukumäärä ja ne kanavat, joiden kautta esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä apua annetaan.

Siinä vaiheessa, kun vastakkain kotitalouden pohdinnoissa ovat kesäloma-aikaan etelänmatka ja kotimaan loma, asiat ovat vielä hyvin. Monelle kun matka kotipaikkakunnan ulkopuolellekin on vain toteutumaton unelma ja saavuttamaton haave.

Jokapäiväisen leipänsä eteen tuskaileva ei välttämättä kauheasti ilahdu, jos hänelle ehdottaa ilmaisia lomahuvituksia. Kun voimat menevät talouden kanssa pai nimiseen, ei niitä ehkä enää riitä mihinkään ylimääräiseen, edes siihen ilmaiseen.

Fingerpori

comic