Pääkirjoitukset

Päästövähennyksillä on tehoa mutta aika on kortilla – Suomi voi näyttää muulle maailmalle mallia

Autoja ruuhkassa Kehä ykkösellä. Kuva: Joel Maisalmi
Autoja ruuhkassa Kehä ykkösellä. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuorein raportti on kylmäävää ennustetta maapallon korventumisesta, ellei käännöstä pian tapahdu.

Viime vuosikymmenellä kasvihuonepäästöjen kasvu kyllä hidastui maapallolla edellisvuosikymmenestä, mutta kokonaiskertymä oli kuitenkin suurin koko ihmiskunnan historiassa.

Suomi voi näyttää muulle maailmalle mallia, sillä kasvihuonepäästöt ovat pudonneet täällä sitten vuoden 2010 liki kolmanneksella – kiitos aktiivisten päästövähennysten. Talous on silti samalla kasvanut.

Ilmastopaneeli IPCC:n työryhmä arvioi, että maapallon lämpenemisen rajoittaminen tavoiteltuun 1,5 asteeseen tai maksimissaan 2 asteeseen vaatii lähivuosina mittavia päästövähennyksiä joka sektorilla ja merkittäviä energiajärjestelmän muutoksia.

Päästöjä voi asumisessa vähentää tehokkaasti parantamalla rakennusten energiatehokkuutta, oikeilla rakennusmateriaaleilla ja hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa. Teollisuuden keinoihin kuuluvat uudet materiaaliteknologiat ja vähäpäästöiset tuotantoprosessit sekä hiilen talteenotto.

Liikenteessä avaintekijöitä ovat sähköistymisen ohella bio- ja vähäpäästöiset polttoaineet.

Kuluttajilla on ilmastonmuutoksen hillinnässä oma tärkeä roolinsa ruokavaliosta kulutukseen ja liikennevälineiden käyttöön saakka. Venäjän hyökkäyssota voi myös jouduttaa vihreää siirtymää.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan koronapandemia vähensi havaittavasti kotitalouksien kulutusta ja pienensi suomalaisten hiilijalanjälkeä, kun etenkin matkustaminen ja liikkuminen vähenivät.

Peliä ei ole menetetty. Ihmiskunnalla on jo hallussaan toimintamalleja ja tietoa lämpenemisen hillitsemiseksi.

Tarvitaan laaja-alaisia poliittisia päätöksiä, sääntelyä ja markkinatyökaluja. Päästöleikkaukset jouduttavat myös teknologisia innovaatioita. Kun luonnonvarojen tuhlaus entiseen malliin käy kalliiksi, löytyy kannustetta uuden teknologian kehittämiseen.

Tärkeää on varmistaa hillintätoimien oikeudenmukaisuus yhteiskunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic