Pääkirjoitukset

Päättäjien riidellessä tieto lisää tuskaa – Kansakunnalle olisi paljon helpompaa seurata ja ymmärtää yhtenäistä koronalinjaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on ajanut muita kovempaa koronalinjaa. Kuva: Arttu Laitala / LM
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on ajanut muita kovempaa koronalinjaa. Kuva: Arttu Laitala / LM

Erilaiset asiantuntijalausunnot, viranomaissuositukset, aluehallintovirastojen vaihtelevat rajoituspäätökset, STM:n ja THL:n sekä hallituspuolueiden torailu koronatoimista hämmentävät pahasti kansaa.

Osa kansasta on tietynlaisella kaiholla muistellut ensimmäistä koronakevättä. Vaikka rajoitustoimet olivat uudessa, uhkaavassa tilanteessa radikaaleja, asiantuntijat, viranomaiset ja poliitikot seisoivat yhtenä rintamana. Linja piti pitkälti, vaikka kaikissa toimissa ei onnistuttu.

Nyt olemme uuden vaiheen myllerryksessä, kun helposti leviävä omikronmuunnos leviää ennenkokemattoman laajasti.

Vaan mitä on nyt tehtävä, siitä on eri asiantuntijoiden, alueiden ja päättäjien kesken eripuraisuutta.

Syyttävä sormi osoittaa vuorollaan hallitusta, sosiaali- ja terveysministeriötä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta ja aluehallintovirastoja. Erikseen tikunnokkaan on nostettu koronaministerityöryhmää vetävä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka on STM:n kanssa ajanut kovaa koronalinjaa THL:stä poiketen. Pääministeri Sanna Marinia (sd.) on moitittu jättäytymisestä taka-alalle.

Poikkeusaikana hallitus oli yksiselitteisessä vetovastuussa, mutta sittemmin koronatoimien piti edetä alueittain hyvin organisoidusti ja sovittujen linjausten mukaisesti kohti normaalia. Vaan ei. Ministerilinjaukset, äkkinäiset suositukset ja muuttuvat ohjeet ovat sinkoilleet. STM:n ja THL:n välirikko ei ole koronatoimille kunniaksi.

Etenkin koulutyöstä, lasten ja nuorten harrastuksista ja ravintoloiden kohtelusta on viimeksi ollut erimielisyyksiä. Yhteneväisyys on löytynyt kotitestauksen käytöstä.

Demokratian perustoihin kuuluu avoin tiedonvälitys, vaikka tieto lisäisi tuskaa. Asiantuntijoilla ja viranomaisilla on täysi oikeus ilmaista erilaisia kantojaan, mutta kansakunnalle olisi paljon helpompaa seurata ja ymmärtää yhtenäistä linjaa.

Tiedossa on ollut, että valittua koronastrategiaa on tarpeen tullen vaihdettava, kun virustilanne muuttuu siinä kuin rokotettujen ja sairastuneiden määräkin.

Jotta luottamus päätöksentekojärjestelmään säilyy, hallituksen on syytä koota koronalinjauksissa rivinsä. Pääministeri Marinin on paimennettava laumaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic