Pääkirjoitukset

Paikallinen paikkajakokiista uhkaa sotevalmistelua – Kuntalaisille tärkeintä on palvelujen sujuvuus

Sote-valmistelussa kiire painaa päälle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sote-valmistelussa kiire painaa päälle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sote-lain on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa. Edelleen kuitenkin Kanta-Hämeessä kiistellään paikkajaosta valmistelutoimielimeen.

Tilanne ei näytä kovin hyvältä, sillä kiistaa on syntynyt paikkajaosta, ei niinkään sisällöstä, ja kiire painaa päälle.

Ryhmää vetää Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, joka on turhautunut vääntöön.

Esimerkiksi Hattula, Humppila ja Ypäjä eivät hyväksy pohjaesitystä. Kaikki osallistujat haluaisivat ryhmään varsinaisen jäsenen, vaikka varajäsenelläkin on samanlaiset oikeudet ja vastuut.

Forssan kaupunginhallituskin äänesti asiasta, mutta pohjaesitys voitti 7–4.

Ilmeisesti muutamia kuntia pelottaa, että jos heillä ei ole ryhmässä varsinaista jäsentä, jäävät heidän toiveensa huudoiksi ilmaan.

Kuntien tilanne on hyvin vaihteleva. Hämeenlinnassa kaupungilta siirtyy 1700 ihmistä uudelle työnantajalle, kun taas esimerkiksi Forssassa työntekijät on siirretty hyvinvointikuntayhtymälle jo vuosia sitten.

Valmisteluelimen kokoamisen vaikeus on vain yksi esimerkki siitä, kuinka hankala koko sote-kuvio on.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus unohti sotesta sosiaalipuolen. Nyt sosiaalipuolen roolia on luvattu painottaa enemmän.

Kanta-Hämeessä on herännyt aito ja aiheellinen huoli, pitääkö lupaus kutinsa, koska koko uudistuksen lähtökohta on parantaa perus- ja erikoissairaanhoitoa.

Myös sosiaalihuoltoa pitäisi kehittää ja parantaa. Ei riitä, että palveluja tarjotaan samalta luukulta, vaan sosiaalipuolen palveluja pitäisi kehittää ja lisätä resursseja.

Onkin varsin hassu tilanne, että nyt kiistellään valmistelijoiden paikkajaosta, kun katse pitäisi olla kuntalaisissa ja heidän tulevissa palveluissaan ja niiden järjestämisessä.

Kuntalaisia ei niinkään kiinnosta, kuka päättää, kunhan päätökset edistävät kuntalaisten asiaa ja takaavat heille toimivat lähellä toimivat perus- ja erikoissairaanhoidon palvelut sekä sosiaalihuollon palvelut.

Kuntalaisille tärkeintä on palvelujen sujuvuus.

Fingerpori

comic