Pääkirjoitukset

Päiväkodeissa tehdään joka päivä tärkeää työtä – Pedagogiikan lisäksi tarvitaan inhimillistä lasten kohtaamista

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson kävi viime marraskuun lopulla metsäeskarilaisten vieraana. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson kävi viime marraskuun lopulla metsäeskarilaisten vieraana. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kaikki varhaiskasvatuksen parissa työskentelevät ansaitsevat kiitoksen ja jakamattoman arvostuksen – myös muulloin kuin nyt valtakunnallisena varhaiskasvatuspäivänä.

Päiväkodeissa tehdään joka päivä tärkeää työtä, työtä, jolla on todellakin tarkoitus: lasten hyvinvointi ja suomalaisen tulevaisuuden paras. Siihen osallistuvat toivottavan tasavertaisina varhaiskasvatuksen opettajien kanssa kaikki muutkin, niin lastenhoitajat kuin ravinnosta ja päiväkotien puhtaudesta huolehtivat ammattilaiset sekä vanhemmat ja isovanhemmat.

Kaikkien osapuolten on ymmärrettävä, että tässä jos missä ollaan perheiden puolella ja yhteisellä asialla.

Suomi ei olisi nykyisenkaltainen hyvinvointiyhteiskunta, jos pienten lasten vanhemmilla ei olisi jo pitkään olut mahdollisuus kodin ulkopuoliseen työssäkäyntiin. Päivähoito – nyttemmin vakiintuneesti tavoitteiltaan kunnianhimoinen varhaiskasvatus – on suomalainen menestystekijä.

Päivähoito on mitä suurimmassa määrin sosiaalipolitiikkaa ja -palvelua luodessaan merkittävällä tavalla tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksen piirissä lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada hoivaa ja ravintoa, kasvaa ja kehittyä.

Päivähoidon runkona on tulevaisuudessakin kunnallinen varovaroin rakennettu järjestelmä. Siihen on edelleen syytä panostaa, jotta saadaan uusia suomalaisia ja yhteiskunnan pyörät pysyvät pyörimässä.

Kunnille hyvin järjestetty päivähoito on myös vetovoimatekijä uusia asukkaita houkuteltaessa.

Vuoden 2018 varhaiskasvatuslaissa varhaiskasvatus määritellään kunnan velvollisuudeksi. Ensimmäisenä tavoitteena on ”edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia.”

Tavoitteet ovat erittäin kunnianhimoisia – ja kuuluu ollakin. On myös erinomaista, että varhaiskasvatuksessa on haluttu panostaa opetuksen laatuun.

Parhaidenkin varhaiskasvatussuunnitelmien lisäksi tarvitaan inhimillisyyttä ja jokaisen lapsen aitoa kohtaamista. Siitä syntyy turvallisuus, joka on päivähoidossakin jokaisen lapsen perusoikeus.

Uusimmat

Fingerpori

comic