Pääkirjoitukset

Pakolaisten tuloon on osattava valmistautua

Afganistanilaiset pakolaiset osoittivat mieltään Yhdysvaltain edustuston lähellä Kirgisian Bishkekissä torstaina. Kuva: epa09420048
Afganistanilaiset pakolaiset osoittivat mieltään Yhdysvaltain edustuston lähellä Kirgisian Bishkekissä torstaina. Kuva: epa09420048

Afganistanin humanitäärisen katastrofin koko kuva on vasta muotoutumassa.

Pakolaisia lähtee joukoittain ensipaniikissa hirmuteoistaan tunnetun Talebanin pelossa, mutta suurin osa kansasta joutuu vielä odottamaan, miten maan uusi ääri-islamilainen hallinto suhtautuu maasta poistumiseen.

Jos Taleban sulkee rajat tiukasti, ei ainakaan suuri Syyrian sodan kaltainen kansainvaellus pääse välttämättä lainkaan liikkeelle. Myös maantiede ja rajanaapurit asettavat omat esteensä, lähtö Afganistanista on monen mutkan takana.

Näistä kaikista epävarmuustekijöistä huolimatta on Suomessakin varauduttava vastaanottamaan Afganistanin hädänalaisia. Se on pelkkää realismia.

Afganistanilaiset olivat vuosien 2014 ja 2015 pakolaiskriisissä syyrialaisten jälkeen toiseksi suurin turvapaikanhakijoiden ryhmä.

Suomi ja muut EU-maat ovat hätätoimena keskeyttäneet kehitysavun Afganistanissa. Sekin lisää pakolaisaallon todennäköisyyttä. Olisi tietysti ihanne tukea afganistanilaisia heidän omassa maassaan, mutta se ei vaan nyt näytä mahdolliselta.

Suomi toimii luonnollisesti EU:n kanssa yhteisessä rintamassa. Nyt unionia kohtaamassa oleva pakolaisongelma ei ainakaan tule yllättäen. Edellisellä kerralla kaikki tapahtui hyvin hallitsemattomasti. Nyt samanlainen kaaos pitää välttää.

Niin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuin sisäministeri Maria Ohisalokin (vihr.) ovat osallistuneet tuoreeltaan EU-maiden Afganistania käsitelleisiin ministerikokouksiin. Mitään kovin vakuuttavaa ei kumpaisellakaan ole ollut toistaiseksi kerrottavanaan.

Pakolaiskiintiön kasvattamispuheilla (Yle 19.8.) Ohisalo kiinnittää huomion lähinnä toisarvoiseen asiaan, josta ei pitäisi nyt kiistellä. Pakolaiskiintiön luvuilla, tuhannella tai kahdella ei ole tässä tulipalossa mitään merkitystä, mutta jokaisella ihmisellä on, jos Afganistanista lähtevät todella isot joukot liikkeelle.

Varautuminen kaikin tavoin on nyt viisautta, vaikka isoa tulvaa ei tulisikaan. Mikä on Sanna Marinin (sd.) hallituksen valmius koronakriisinkin samaan aikaan jatkuessa?

Uusimmat

Fingerpori

comic