Pääkirjoitukset

Panokset kovenevat kunta-alan työriidassa – Valtakunnansovittelija mielii turvautua poikkeukselliseen ratkaisuun

Lakkorintama laajenee. Rovaniemeläislukion matematiikan opettajat Janne Oinas ja Merja Kelanti lakkovahteina. Kuva: Jouni Porsanger
Lakkorintama laajenee. Rovaniemeläislukion matematiikan opettajat Janne Oinas ja Merja Kelanti lakkovahteina. Kuva: Jouni Porsanger Lehtikuva/Jouni Porsanger

Kunta-alan työriidassa pelataan isoilla panoksilla. Valtakunnansovittelija nosti naftaliinista esiin sovittelulautakunnan.

Kunta-alan työriidan sovittelu ei ole edennyt toivotusti, kun hoitajista alkanut lakkorintama on portaittain leviämässä muihin kunta-alan ammattiryhmiin.

Esimakua tarjosi kunnallisen opetusalan henkilöstö parin päin lakkoilu Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä ja Turussa. Opettajat käyttivät lakkoasetta ensi kerran sitten vuoden 1984.

Lakot ovat laajenemassa ensi viikolla, ellei kunta-alan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei löydy sopua maanantaihin mennessä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on nähnyt asetelman kannaltaan niin hankalaksi ja työmarkkinatilanteen niin uhkaavaksi, että päätyi esittämään sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitoja ratkomaan.

Sovittelulautakunta on iso ja hyvin harvoin käytetty tykki. Sovittelulautakunta oli tarpeen Tehyn edellisessä suuressa työtaistossa vuonna 2007 ja lääkärilakossa 2001.

Kunta-alan sopimukset koskettavat yli 400 000 palkansaajan työmarkkinakenttää.

Hoitajien lakossa kierroksia on nostanut pikaisesti valmisteltu väliaikainen potilasturvallisuuslakiluonnos, jonka avulla lakkoilevia hoitajia voitaisiin pakottaa viikoksi kerrallaan töihin, jos potilaiden henki ja terveys olisivat vaarantumassa.

Tosin suojelutyösopimusten pitäisi ajaa samaa asiaa.

Tehy ja Super ovat pettyneet sovittelun takkuamiseen, kun haussa on iso korjaus palkkatasoon. Myös OAJ tavoittelee yleisen tason palkankorotusten päälle useampivuotista palkkaohjelmaa

Sovittelulautakunnan kutsuminen hätiin on perusteltua, sillä lakkoilijoiden vaatimukset ja julkinen taloudenpito ovat pahasti törmäyskurssilla. Valtakunnansovittelijan rooliin ei kuulu junailla palkankorotuksista yli yleisen linjan.

Näissä poliittisestikin herkissä asetelmissa on tarpeen poikkeuksellinen vääntömomentti, arvovaltainen sovittelulautakunta, laukaisemaan pattitilanne.

Ennen kaikkea tarvitaan kaikkien työtaisteluosapuolten neuvotteluhalua ja taipumista kompromissiin.

Työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet, mutta kaikkiin toiveisiin ei raha silti riitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic