Pääkirjoitukset

Parlamentaarisessa pallottelussa aikalisä – Kela-korvaukset jäävät ennalleen ainakin siihen saakka, kunnes hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin

Kela-korvauksia voisi kohdentaa esimerkiksi hammaslääkäripalveluihin. Kuva: Esko Tuovinen
Kela-korvauksia voisi kohdentaa esimerkiksi hammaslääkäripalveluihin. Kuva: Esko Tuovinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen polttopisteessä on kärvistellyt hanke monikanavarahoituksen purkamisesta. Erityisesti on kuumottanut yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten kohtalo.

Monikanavarahoitusta puinut parlamentaarinen työryhmä vihelsi kiperän kiistan aikalisälle. Ehdotukset Kela-korvausten lopettamisesta tai siirtämisestä hyvinvointialueille eivät nyt etene.

Monikanavarahoituksen purkamiseen liittyy poliittisia intohimoja ja toisaalta pelkoa terveydenhoitojärjestelmän sekoamisesta ja äänestäjien tuomiosta.

Syheröisessä usean lähteen rahoituksen purkamisessa piilee ketunkoloja ja sudenkuoppia eri puolilla.

Parlamentaarinen työryhmä päätyi nyt yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksissa siihen, ettei esitä tässä vaiheessa muutoksia nykyjärjestelmään.

Lääkekorvausjärjestelmä vaatii vielä jatkoselvittämistä. Kuntoutuskin jää toistaiseksi Kelan vastuulle. Kelan matkakorvauksissakaan ei ole tarvetta kiirehtiä.

Yksityisen sairaanhoidon korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan työryhmän loppuraportin mukaan tarvittaessa uudistaa sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. Vasta tällöin arvioidaan korvausten mahdollista kohdentamista.

Kohdentaminen on perusteltua esimerkiksi hammaslääkäri- ja gynekologiapalveluihin, joihin päästäkseen saa julkisella puolella jonottaa pitkään.

Vaikeiden asioiden vatvominen on ollut parlamentaaristen työryhmien helmasynti, koska haussa on lopputulos, johon kaikki eduskuntapuolueet voivat sitoutua.

Monikanavarahoituksen purkamista on yritetty ennenkin huonolla menestyksellä.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on halunnut ohjata yksityisen hoidon korvausten rahoitusta hyvinvointialueiden järjestämiin julkisiin palveluihin, mutta hallitusrintamakaan ei ole yhtenäinen.

Kela-korvausten poistamisessa on suurena vaarana se, että asiakkaita voi siirtyä hyvin vetävältä yksityiseltä puolelta julkiselle, jossa on jo nyt hoitojonoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic