Pääkirjoitukset

Perussuomalaiset jytisti valtarakenteita Forssan seudulla ja kahmi valtuustopaikkoja

Perussuomalaisten vaalivalvojaisten voittoisat tunnelmat Humppilassa. Mika Paavilainen, Jukka Lintukangas ja Tuomo Haaksi (oik.) valloittivat rytinällä valtuustopaikat. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Perussuomalaisten vaalivalvojaisten voittoisat tunnelmat Humppilassa. Mika Paavilainen, Jukka Lintukangas ja Tuomo Haaksi (oik.) valloittivat rytinällä valtuustopaikat. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Jos perussuomalaisten valtakunnallinen tulos hiipui kuntavaaleissa kovimmista odotuksista, puolue jytisytti perinteisiä valtarakenteita Forssan seudulla ja kahmi valtuustopaikkoja.

Jokioisilla perussuomalaisten paikkamäärä nousi yhdestä peräti viiteen, josta on kiittäminen puolueeseen siirtyneen Rami Lehtisen äänisaalista.

Forssassa perussuomalaisten valtuustopaikat kaksinkertaistuivat kolmesta kuuteen ja Humppilassa puolue nousi tyhjästä kolmeen paikkaan. Tammelassa puolueen paikat nousivat yhdestä kolmeen ja Ypäjälläkin valtuustoon.

Somerolla perussuomalaisten valtuustopaikat kasvoivat kahdesta kuuteen ja Urjalassa kahdesta neljään.

Loimaallakin puolue nousi neljästä paikasta kuuteen, joskin ison keikaus siellä oli Meidän Loimaan yhteislistan viiden paikan kaappaus.

Tammelassa koulupuolustajaksi profiloitunut Meidän Tammela onnistui pitämään kolme paikkaansa.

Kuntavaalien häviäjiä oli keskusta, joka seutukunnan joka valtuustossa menetti paikan tai kaksi. Tosin Somerolla keskustan valta-asema kutistui 17:stä 12 valtuustopaikkaan.

SDP ei seudun missään kunnassa onnistunut lisäämään valtuustopaikkojaan. Kokoomus sekä voitti että hävisi.

Forssassa SDP piti johtoasemansa yhden paikan menetyksestä huolimatta 13 valtuutetullaan. Monikylällä mollattu kokoomus otti torjuntavoiton edelleen 10 valtuutetullaan. Keskustan kutistuminen kuntavaaleissa jatkui Forssassa ja viideskin paikka on tarkistuslaskennan tai sitten arvan varassa KD-vaaliliiton vuoksi.

Tasaisin sukupuolijakauma seutukunnalla on Forssan ja Jokioisten uusissa valtuustoissa. Jokioisilla vanhat valtuutetut säilyttivät parhaiten asemansa. Eniten valtuusto uudistui Humppilassa, jossa uusia valtuutettuja on liki puolet.

Valtuutetut ovat joka kunnassa keskimäärin viisikymppisiä. Forssassa keski-ikää nostaa yli 65-vuotiaiden konkareiden suuri osuus. Forssan seudun viidessä kunnassa on vain yksi alle 25-vuotias valtuutettu ja tusina 25–34-vuotiasta.

Vaalikampanjoinnissa on perätty syystä yhteistyötä ja yhteishenkeä. Uusissa valtuustoissa ei ole syytä jatkaa vaalien kiihdyttämää kinastelua, sillä edessä on muutenkin koetteleva valtuustokausi, kun sote-uudistus ja maakuntahallinto tekevät tuloaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic