Pääkirjoitukset

Perussuomalaiset käytti tarjotun tilaisuutensa

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen siirsi kesken elvytyspaketin käsittelyn varapuhemies Juho Eerolan tehtävästään tähän kohdistuneen puolueettomuusepäilyn vuoksi. Kuva: Kimmo Brandt/compic
Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen siirsi kesken elvytyspaketin käsittelyn varapuhemies Juho Eerolan tehtävästään tähän kohdistuneen puolueettomuusepäilyn vuoksi. Kuva: Kimmo Brandt/compic

Koko Eurooppa ei ehkä sittenkään huokaissut syvään, kun Suomen eduskunta pääsi perussuomalaisten jarrutuspuheiden jälkeen vihdoinkin tiistaina hyväksymään EU:n kiistellyn elvytyspaketin.

Demokratiaan kuuluu keskustelu – ja toisinaan myös tyhjän puhuminen jo pelkästään rajoittamattoman puheoikeuden nimissä. Vaihtoehto on aina parempi kuin yksiääninen päätöksenteko.

Muissakin maissa riittää kotikutoisia EU-kriittisiä, eikä päätöksenteon viivyttämisessä tai poliittisessa taktikoinnissakaan ole sinänsä mitään kummallista. Sitä on nähty maailman sivu ja nähdään vastakin.

Lopputulosta saatettiin pitää julkisuudessa ennakolta selvänä. Sitähän se kuitenkaan ei nimenomaan ollut, vaan äänestyshän oli lopulta jopa tiukka.

Kun näin hyvä tilaisuus sinireunaisella hopealautasella tarjottiin, oli siihen toki Jussi Halla-ahon kumppaneineen tartuttava.

Perussuomalaiset vain jatkoi EU-vastaista linjaansa. Eihän sen muuttumisesta mitään merkkejä ole ollut näköpiirissäkään.

Eriäviä mielipiteitä on myös muissa puolueissa, kuten keskustassa ja kokoomuksessa, kun kysymys oli vieläpä merkittävästä EU:n suunnanmuutoksesta: rajusta velanotosta.

Korkeat EU-päättäjät saivat oppitunnin. Vaikka he saattavat huippukokouksissaan hehkuttaa historiallisia päätöksiään, niin kyllä kansallisilla parlamenteillakin on vielä sanansijansa ja pitää ollakin.

Suomen EU-jäsenyys on jo sekä pitkäaikaista, erinomaisen syvää ja myös tuloksellista. Silti se voidaan edelleen nähdä myös mustavalkoisena kyllä tai ei -kysymyksenä, eiväthän Suomen pikaisen EU-eron vaatimuksetkaan ole mitenkään harvinaisia. Niitäkin kuullaan ja niiden kanssa on elettävä.

Varmasti palataan kriittisesti myös siihen, mitä elvytysrahoilla saadaan aikaan, varsinkin, jos tulokset jäävät laihoiksi.

EU:n elvytyspaketilla on mahdollisimman vähän tekemistä runsaan kolmen viikon päästä pidettävien kuntavaalien kanssa.

Tästä huolimatta perussuomalaiset korjasi keskustelussa pottiinsa vaaleissa elintärkeän huomioarvon.

Kuntavaalien kovista kilpakumppaneista etenkin kokoomus oli kannanmuodostuksessaan tuuliajolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic