Pääkirjoitukset

Perussuomalaisille sovitteilla voittajan viitta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kiertänyt ahkerasti kuntakenttää. Kuva: Tomi Vesaharju
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kiertänyt ahkerasti kuntakenttää. Kuva: Tomi Vesaharju

Ylen tuore kannatusmittaus todistaa perussuomalaisten suosion kasvusta. Oppositiopuolue on kirinyt pääministeripuolue SDP:n rinnalle reiluun 20 prosenttiin ja periaatteessa ohi, mutta ero on virhemarginaaliin nähden olematon.

Kehityksen suunta on kuitenkin kertova. Sanna Marinin johdolla SDP:n kannatus on vaikuttanut vahvalta, mutta se on osoittanut haavoittuvuutensa.

Koronakriisin hoito on pitänyt SDP:tä hyvin esillä, mutta viime aikoina ihmisten työlääntyminen tilanteeseen on himmentänyt sädekehää.

Perussuomalaiset on kannatusmittauksen perusteella palannut takaisin pienestä notkahduksestaan, mutta matkaa on vielä alkuvuoden huippulukemiin, aikaan ennen koronaa.

Kun vertailukohdaksi ottaa neljän vuoden takaiset kuntavaalit, ero on hurja. Tuolloin perussuomalaisten kannatus valtakunnassa oli vain vajaat 9 prosenttia.

Nykyinen oppositioasema on sopinut perussuomalaisille mainiosti. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on voinut keskittyä kiertämään kenttää.

Perussuomalaiset on ilmeisesti onnistunut saamaan lisää kannatusta nukkuvien puolueesta sekä keskustan ja kokoomuksen äänestäjäkunnasta.

Huomionarvoista on, että kokoomus ei ole saanut räyhäköistä oppositiopuheenvuoroista huolimatta tulosta aikaan. Puolue on nuupahtanut loppuvuodesta kolmannelle sijalle. Perussuomalaisten kanssa puolue ei löydä yhteistä oppositiopolitiikaa.

Kokoomuksen pitäisi huomattavasti piristyä, jotta se kykenisi puolustamaan kuntavaaleissa ykköspuolueen asemaansa. Kokoomushan on ollut paras puolue kolmissa viime kuntavaaleissa.

Annika Saarikko ei ole saanut nostettua keskustaa kunnolla uuteen lentoon. Puolue kisaa varsin tasapäisesti vihreiden kanssa neljännestä sijasta. Keskustan ristinä on vihjailu apupuolueen roolista hallituksessa.

Kevään kuntavaaleihin on muutama kuukausi aikaa, ja voittajan viittaa on näin soviteltu jo perussuomalaisten harteille.

Mikään muu ei kuitenkaan ole varmaa kuin kierrosten kasvu kuntapolitiikassa. Valtakunnallinen tilanne ei korreloi suoraan paikkakuntatasolla. Kaikki on lopulta kiinni puolueiden ehdokkaiden valovoimaisuudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic