Pääkirjoitukset

Perustuslakivaliokunnan politisoiminen oli arvoton näytelmä vuoden lopuksi

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapausta on käsitelty yli vuosi. Vihreät eivät hyväksyneet sitä, että syytettä ei tule, mutta moitteet annetaan. Junttausoperaatio näyttää nyt nololta. Kuva: Joel Maisalmi
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapausta on käsitelty yli vuosi. Vihreät eivät hyväksyneet sitä, että syytettä ei tule, mutta moitteet annetaan. Junttausoperaatio näyttää nyt nololta. Kuva: Joel Maisalmi

Vain yksi asia on varma eilisen jälkeen: Perustuslakivaliokunnan mielestä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) menettely on ollut moitittavaa, mutta edellytyksiä ministerisyytteen nostamiselle ei ole.

Valiokunta otti mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja ja mm. halutessaan siirtää konsulipäällikkö toisiin tehtäviin.

Varsinainen asia taisi jäädä sittenkin sivuseikaksi, kun MTV paljasti tiistai-iltana, että vihreät ovat yrittäneet vähintäänkin suostutella hallituskumppaneiden jäseniä perustuslakivaliokunnassa poikkeuksellisella tavalla.

Kansanedustajien pitäisi olla ko. valiokunnassa ensisijaisesti omana itsenään, ei puolueen edustajana. Valiokunnan kansanedustajien pitäisi siis pystyä karsimaan poliittiset intohimot pois perustuslain tulkinnasta.

Vain valiokunnassa istuville hallituspuolueiden kansanedustajille menneet sähköpostit vahvistivat kuitenkin mielikuvaa siitä, että vihreät yrittävät saada muilta hallituspuolueilta tukea lievemmälle linjalleen Haaviston asiassa.

Menettelyä on pidetty ennenkuulumattomana perustuslakivaliokunnan politisoimisena ja arvostetun instituution uskottavuuden nakertamisena.

Kun vielä sähköpostit lähettäneet kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) mielestä syntyneen ongelman keskiössä oli tietovuoto – jossa siis kerrottiin vihreiden kyseenalaisesta toiminnasta – eikä varsinainen teko eli suostuttelu, oli soppa valmis.

Kauas on kuljettu siitä, kun edesmennyt, arvostettu asianajaja Matti Wuori (vihr.) määritteli tietovuodot demokratian voiteluaineeksi. Farssin ainekset olivat nimittäin viimeistään koossa, kun perustuslakivaliokunnan pj. Johanna Ojala-Niemelä (sd.) tuomitsi sähköpostivuodon ja lupasi kurinpalautusta – medialle!

Yleensä näin infantiileja lausuntoja ei kuulla kansanedustajilta Suomessa.

Kaiken eilisen mölyn alle jäi se, että Antti Rinteestä (sd.) ollaan tekemässä perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa, ei pätevämmästä ja laajaa arvostusta nauttivasta Johannes Koskisesta (sd.). Valitettavaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic