Pääkirjoitukset

Peurakannan tehostettu harvennus on paikallaan – Metsästys herättää isoja tunteita ja jakaa vahvasti mielipiteitä

Tilastokeskuksen mukaan Urjalassa sattui viime vuonna 209 peurakolaria siitä huolimatta, että 9-tien kulkijoita on jo vuosia varoitettu näinkin näyttävästi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tilastokeskuksen mukaan Urjalassa sattui viime vuonna 209 peurakolaria siitä huolimatta, että 9-tien kulkijoita on jo vuosia varoitettu näinkin näyttävästi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valkohäntäpeura- ja metsäkauriskannat ovat monin paikoin kasvaneet maakunnassa jo sietämättömän runsaiksi. Kauniit ja arvokkaat riistaeläimet tekevät tuhojaan puutarhoissa ja vahinkoja maa- ja metsätaloudelle. Vielä näitä haittojakin vakavampi asia on liikenneturvallisuus.

Syksyn sysipimeät ovat alkaneet, eli autoilijoiden on syytä ajaa erittäin varovaisesti. Iso peurapukki on karu kolarikumppani.

Monet Suomen vaarallisimmista peurakolariteistä ovat lounaishämäläisiä maanteitä. Erityisesti Urjala ja Loimaa kuuluvat valkohäntäpeurakolareissa Suomen synkimpien kuntien joukkoon.

Helsingin Sanomien (11.10.) mukaan peura- ja kauriskolareita kirjattiin koko maassa 3000 vuonna 2010, kun niitä sattui viime vuonna yli 11 000.

Metsästys on ainoa tehokas keino hirvieläinkantojen hallintaan.

Leudot talvet ovat suosineet valkohäntäpeuraa. Kun tehokkaasti vasovalla lajilla ei ole myöskään riittävästi luontaisia vihollisia, käyvät metsästäjät nyt jo jatkuvaa kilpaa kantojen kasvun kanssa.

Metsästys on vapaaehtoista harrastustoimintaa, jolla on kuitenkin myös tärkeä yhteiskunnallinen merkitys.

Jo viime metsästyskaudella urakoitiin ennätys: 80 000 kaatoa, mutta sekään ei riittänyt.

Suomen Metsästäjäliitto kertoo tiedotteessaan, että pitkään kasvanut valkohäntäpeurakanta on jatkanut kasvuaan ”ennätyksellisistä kaatomääristä huolimatta”.

Alkaneella jahtikaudella onkin tarkoitus kaataa koko maassa jopa satatuhatta valkohäntäpeuraa.

Metsästäjäliitto on tavoitteen ajamiseksi saanut Suomen Riistakeskukselta poikkeusluvan keinovalon ja yötähtäinten käyttöön lajin tihentymäalueilla.

Poikkeusluvasta tehty valitus Helsingin hallinto-oikeuteen osoittaa, että metsästys herättää isoja tunteita ja jakaa vahvasti mielipiteitä.

Valkohäntäpeura on vieraslaji, ei varsinaisesti haitallisena pidetty, mutta hyvin, ellei liiankin mainiosti Suomeen sopeutunut, millä ovat omat vaikutuksensa.

Uusimmat

Fingerpori

comic