Pääkirjoitukset

Pidä vesillä ja rannoilla kylmänä oma pää juomien sijaan

Veneily ja alkoholi ovat vaarallinen yhdistelmä. Kuva: Juhani Salo
Veneily ja alkoholi ovat vaarallinen yhdistelmä. Kuva: Juhani Salo

Helteiset kesäsäät ovat tuottaneet hyistä jälkeä, kun ihmiset hakeneet vilvoitusta veden ääressä.

Hukkuneita oli kuumassa kesäkuussa peräti 30 ja tappava tahti on jatkunut nyt helteisessä heinäkuussa. Hukkumistapauksia on ollut myös Kanta-Hämeessä.

Hukkuneita oli edellisen kerran enemmän kesäkuussa 1999, jolloin sää oli monin paikoin vuosisadan lämpimin.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) päätti sattumoisin viime syksynä käynnistää laajan teematutkinnan tänä vuonna tapahtuvista tapaturmaisista hukkumiskuolemista. Teematutkinta on nyt kylmäävän ajankohtainen.

Otkesin tavoitteena on hukkumisissa selvittää, mitä viime hetkillä tapahtui ja missä olosuhteissa.

Vahinko tulee äkillisesti ja yllättäen, mutta vaarallisin paikka on lähivesi, se tuttu lampi, järvi, joki tai merenranta.

Valtaosa hukkuu juuri rantaveteen lyhyellä uintimatkalla tai pudottuaan veneestä. Osa kompuroi rannalta veteen. Yli puolet hukkuneista on juopuneita.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton SUH:n mukaan riskiryhmän muodostavat etenkin ikämiehet. Kertyvät vuosikymmenet rapistavat kehoa ja altistavat lisäksi sairauskohtauksille.

Traagisia ovat myös nuorten miesten syöksysukellukset pää edellä päin pohjaa ja mittaamattoman surullisia pienten lasten hukkumiset.

Valtaosan veneilyhukkumisista voisi välttää, jos pelastusliivit olisivat ihmisten päällä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Eniten hukkumisia tapahtuu juuri kesä-heinä-elokuussa.

Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla varautumisella ja asenteella sekä pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä. Ja ennen kaikkea olemalla vesillä selvin päin.

Unohtaa ei pidä myöskään uimataidon merkitystä. Hyväkin uimari tosin joutuu pulaan, jos erehtyy arvioimaan kuntonsa ja matkan väärin.

Rannoilla ja vesillä on syytä pitää alkoholijuomien sijaan oma pää kylmänä.

Uusimmat

Fingerpori

comic