Pääkirjoitukset

Pidettäisiin Amerikka erossa kuntavaaleista – Ei hyvä seuraa, jos kuntavaalit menevät pelkästään vihreiden ja perussuomalaisten keskinäiseksi syyttelyksi

Laura Huhtasaari (ps.) Forssassa marraskuussa 2018. Europarlamentaarikon kannanotto Yhdysvaltain tapahtumiin herätti keskustelua puoluejohtajien kuntavaalitentissä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Laura Huhtasaari (ps.) Forssassa marraskuussa 2018. Europarlamentaarikon kannanotto Yhdysvaltain tapahtumiin herätti keskustelua puoluejohtajien kuntavaalitentissä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kolmen kuukauden päästä kuntavaalien kamppailu käy kuumimmillaan. Vaalipäivä on 18. huhtikuuta.

Sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus järjesti yhdessä Ylen kanssa maanantaina yhden ensimmäisistä puoluejohtajien vaalitenteistä. Toivottavasti nähty ja kuultu ei anna suuntaa kuntavaalikeskustelulle.

Orastava perussuomalaisten vaalivoitto leimaa keskustelua, eikä voi näköjään olla samalla vääristämättä sitä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saattaa olla oikeassa arvioidessaan muiden puolueiden olevan jo paniikissa: etenkin vihreät ovat.

Jopa ykkösaiheeksi tentissä nousivat Yhdysvaltain kongressin tapahtumat ja perussuomalaisten asiaa koskeneet kommentit. Mitä tekemistä niillä on Suomen kuntavaalien asiakysymysten kanssa? Ei yhtään mitään!

Kuntavaaleissa on kysymys ihmisten peruspalveluista, tarpeista ja niiden tyydyttämisestä sekä karmeassa taloudellisessa tilanteessa olevien kuntien elinvoimasta. Niihin pitää vaalikeskusteluissakin keskittyä. Amerikan asia ei ole ihan kaikessa meidän asiamme.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) oli tviitannut, että Yhdysvallat on nyt kommunismin hallussa.

Väite on yhtä kaukana totuudesta kuin Matku New Yorkista, mutta mitä sitten?

Jopa suurimman asemaa tavoittelevan puolueen aatemaailmaa on hyvä pohtia, mutta jokin raja pitää olla myös asioiden sekoittamisella ja kilpailijoiden leimaamisella.

Suomesta ei kannata tikulla kaivella Trumpin kannattajia, se tekee ainakin yhtä paljon hallaa kaivelijoille kuin typerä tviitti perussuomalaisille. Sitä paitsi Huhtasaarihan saavutti vain tavoitteensa: mahdollisimman ison vastareaktion.

Ei hyvä seuraa, jos kuntavaalit menevät pelkästään vihreiden ja perussuomalaisten keskinäiseksi syyttelyksi. Asiat on otettava asioina ja pidettävä tarvittaessa myös erillään.

Suomalaiset eivät onneksi ole niin tyhmiä, että lähtisivät mukaan salaliittoteorioihin tai – pelkäämään kommunismia. Kuntavaaleissa! Arkipäivän huolia on ihan riittävästi, mikä toivottavasti pitää järjen päässä myös vaalien lähestyessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic