Pääkirjoitukset

Pitkät perinteet kantavat Forssan seudun suurtapahtumia, mutta Holjilla on nyt uusi etsikkoaikansa

Hakkapeliittatapahtuman tunnelmaa vuodelta 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun Forssassa on vasta toivuttu Kuninkuusravien hulinasta, seutukunnalla on taas edessä korea tapahtumaviikonloppu. Koronatauolta palaavat Tammelan Hakkapeliittatapahtuma ja Forssan Pick-Nick. Urjalassa vietetään puolestaan Pentinkulman päiviä.

Yksi on superviikonlopusta poissa: Holjat, joita on järjestetty eri muodoissaan vuodesta 1989 alkaen. Nyt Holjia ei ole, koska kaupunkifestivaali pitää taukoa. Holja Terassi -tapahtuma oli kuitenkin mukana Kunkkariviikonlopun karkeloissa.

Tulevana viikonloppuna on kuitenkin tarjolla edustava kattaus.

Kaksipäiväinen Hakkapeliittatapahtuma elävöittää taas parin vuoden tauon jälkeen kauniisti historiaa ja tarjoaa hienossa miljöössä rihkamatonta, aitoa markkinatunnelmaa. Luennoissa käsitellään lasten ja vanhempien suhdetta 1600-luvulla. Tapahtumaa vietetään Mustialassa jo 42. kerran.

Pilvenmäellä riittää ensi viikonloppunakin kuhinaa, kun Forssan Pick-Nick täyttää raviradan sunnuntaina kromin kiillolla ja yleisömerellä. Pick-Nickiä järjestävä yhdistys, Street Machine Club Forssa, on toiminut jo 40 vuotta.

Niin Hakkapeliitta- kuin harrasteajoneuvotapahtumasta on muodostunut kestävä perinne, joiden tenhoa pari välivuotta ei vie.

Pentinkulman päivät kokoaa puolestaan kulttuurin ja kirjallisuuden ystävät jälleen Urjalaan, kuten on tapahtunut jo vuodesta 1978 saakka. Koronakriisivuodet tapahtuma on viety läpi tiivistetyllä ohjelmalla. Nyt teemana ovat elämää mullistavat ratkaisut ja mukana nimekkäitä vieraita. Tapahtumaa on lisäksi uudistettu LastenPenttareilla sekä Penttariklubilla.

Koronakärvistelyn jälkeen tämä kesä on ollut erilaisilla festivaaleilla paluuta normaaliin. Ihmisillä on selvästi suuri tapahtumanälkä ja järjestävillä tahoilla kova tarve saada toimintatuloja.

Esimerkiksi nuorisoseura Auran on tapahtumatuloillaan katettava lasten ja nuorten toiminnan sekä Auran Pirtin kulut ja Street Machine Club Forssan Viksbergin tallin kulut. Väinö Linnan seuralla ja Urjalan kunnalla on omat paineensa Pentinkulman päivien kulttuuritapahtuman rahoituksessa.

Pitkät perinteet todistavat, että seudun suurtapahtumilla on kysyntää. Niiden on kuitenkin joka vuosi lunastettava oman yleisönsä toiveet ja markkinarakonsa. Vuosikausia on kummasteltu, kannattaako kaikki isot tapahtumat ehdoin tahdoin paaluttaa samaan viikonloppuun. Kovan festarikilpailun ahdistamana Holjilla on nyt uusi etsikkoaikansa. Kaupunkifestivaalilla olisi nyt otollinen sauma tehdä järkipäätös ja siirtää ensi vuodeksi ajankohtaa viikolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic