Pääkirjoitukset

Poliisiministeripuolue huumeita vapauttamassa

Tästä huumekasvista on kysymys. Poliisi paljasti ammattimaiseen kannabiskasvattamon Myrskylässä kesäkuussa vuonna 2019. Kuva: Muu
Tästä kasvista on kysymys. Poliisi paljasti ammattimaisen kannabiskasvattamon Myrskylässä kesäkuussa vuonna 2019. Kuva: Poliisi

Suomeen saatiin sunnuntaina hallitus- ja samalla poliisiministeripuolue, joka kannattaa kannabiksen käytön, hallussapidon ja myynnin laillistamista.

Vihreät haistaa ajan makeanlemuisen ja vähän hoippuvan hengen. On ehkä aika takoa, mutta nyt puolue lyö lekalla kuitenkin lähinnä vain omille näpeilleen.

Viikonloppuna uutisoitiin myös poliisin kiinni saamista huumekuskeista. Mikähän on vihreiden liikenneturvallisuusviesti?

Vanhempainvapaalle jäämässä oleva puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on jo jokin aika sitten esittänyt, että ”vihreiden linja on se, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista”.

Kaksi hänen kolmesta puoluekokouksessa valitusta sijaisehdokkaastaan kannattaa kannabiksen vapauttamista, jopa yksi kuitenkin vastustaa.

Poliisiministerin ja hänen puolueensa linjaus on jyrkässä ristiriidassa poliisin perustellun näkemyksen ja kokemuksen kanssa. Kannabista ei Suomessa pidä vapauttaa nuorten huumeidenkäytön lisääntyessä ja huumerikollisuuden koventuessa.

Poliisi näkee työssään järjestäytyneen huumerikollisuuden, väkivallan ja huumeisiin liittyvät laajat omaisuusrikokset.

Nuorten huumeidenkäyttö alkaa usein kannabiksesta, vaikka porttiteoriasta väitelläänkin.

 

Toistaiseksi ei ole juuri puhuttu huumeidenkäytön ennaltaehkäisystä. Onko kieltäminen vai salliminen siinä tehokkaampaa?

Vihreiden tarkoitus on osin hyvä. Rangaistusten sijasta on tarjottava myös apua ja tukea.

Huumeille elämänsä menettäneiltä ja heidän läheisiltään voisi kysyä mielipidettä huumeiden vapauttamisesta. Olisikohan se heidän mielestään hyvä idea muutoinkin kuin tuomittavia rangaistuksia koskien?

Viime vuoden joulukuussa jätetty kannabiksen laillistamista vaativa kansalaisaloite on tukahtumassa sauhuunsa. Siinä esitetään muun muassa rajoitetun kotikasvatuksen sallimista. Se, kuten laillisten kannabismarkkinoiden järjestäminen ja verotulot ovat utopiaa, nyt etenkin vihreää sellaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic