Pääkirjoitukset

Poliisin jokasyksyiselle määrärahanäytelmälle saatava loppunäytös – Henkilöstökuluihin myönnettyä lisärahoitusta on kyseenalaisesti käytetty tietotekniikka- ja tilakustannuksiin

Poliisin toimitilamenot ovat kasvaneet tuoreen selvityksen mukaan huomattavasti. Forssan poliisiasemaa ei käy tuhlailusta syyttää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Poliisin toimitilamenot ovat kasvaneet tuoreen selvityksen mukaan huomattavasti. Forssan poliisiasemaa ei käy tuhlailusta syyttää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kauan se kesti, mutta nyt on saatu selvyyttä jokasyksyiseen ja ”yllättävään” poliisin rahapulaan. Miten ne rahat eivät koskaan riitä?

Eduskunta päätti viime syksynä hallituksen lisätalousarvioesityksen yhteydessä 30 miljoonan euron lisärahoituksesta poliisille. Tuttua ja toistunutta.

Tätä ennen oli käyty hätääntymiseen asti huolestunut keskustelu poliisia uhanneista henkilöstöleikkauksista. Tämäkin on tuttua tutumpaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) huojensi kansalaisia: lisärahoituksen turvin saatettiin estää ”henkilöstön määrään kohdistuneet sopeuttamistoimet”. Hyvä, mutta taas vain laastaria haavaan.

Sama itkunsekainen ohjelmakappale on näytelty jo vähintäänkin 1990-luvulta alkaen.

Nyt kierre voidaan saada poikki ja poliisin rahoitukseen ja myös täysin tekniseen budjetointiin kaivattua pitkäjänteisyyttä, jos keskiviikkona julkistettua ulkopuolista selvitystä osataan lukea oikein.

Ylivoimaisesti suurin osa poliisin määrärahoista menee henkilöstökuluihin. Paisuneet ovat kuitenkin aivan muut kuin henkilöstökulut, etenkin tietotekniikka- ja tilakustannukset. Poliisi on lisäksi käyttänyt selvityksen mukaan niihin nimenomaan henkilöstökuluihin myönnettyä lisärahoitusta.

On erittäin raskauttavaa, että tällaista kyseenlaista toimintaa, suoranaista hutilointia on harjoitettu jo vuosia sisäministeriön kammioissa.

Sisäministeriön mukaan poliisimäärän kasvattamiseen on helpompi saada rahoitusta kuin muihin käyttötarkoituksiin. Näin sanotaan raportissa.

Ei siis ilmeisesti ole poliittisesti seksikästä anoa rahaa homeisten poliisilaitosten korjauksiin, kun on vauhdikkaampaa ratsastaa kansalaisten alati syvenevillä turvallisuushuolilla.

Selvityksessä tätä ei pidetä ”hyvänä budjetointitapana”. Suoremmin sanoen kyse on härskistä vedätyksestä, jos rahoja ei käytetä siihen, mihin päättäjät ovat ne myöntäneet.

Mikä ihme on voinut estää pitkäjänteisen rahoitussuunnittelun, kun ei sen pitäisi olla päättäjillekään ylivoimaista käsittää, että myös ajanmukaiset tilat ja pakollinen järjestelmien uusiminen maksavat.

Uusimmat

Fingerpori

comic