Pääkirjoitukset

Poliisin maalittaminen on uhka oikeusvaltiolle – Maalittajat pitää saada edesvastuuseen

Poliisi voi nykyään käyttää virkapuvussaan nimilaatan sijaan numerosarjaa. Kuva: Pentti Vuosaari
Poliisi voi nykyään käyttää virkapuvussaan nimilaatan sijaan numerosarjaa. Kuva: Pentti Vuosaari

Oi aikoja, oi tapoja. Kansalaiset riehuvat somessa ja maalittavat poliiseja, joiden tehtävä on turvata oikeus- ja yhteiskuntajärjestystä.

Yhä useampi poliisi joutuu työnsä vuoksi maalittamisen kohteeksi, selviää Poliisihallituksen tuoreesta kyselystä. Jo reilu kolmannes on viime vuosina joutunut järjestelmällisen häirinnän kohteeksi. Heistä lähes viidennes on harkinnut alanvaihtoa.

Poliisit toivovat Poliisihallituksen edistävän maalittamisen kriminalisointia ja tukevan maalittamisen uhreja.

Mikä tahansa maalittaminen on tuomittavaa, mutta erityisen vakavaa on haitata esivallan toimintaa usuttamalla netissä väkeä yksittäisen poliisin ja tämän läheisten kimppuun.

Raskas työ voi käydä häirinnän vuoksi ylivoimaiseksi. Ei ole yhteiskuntajärjestyksen kannalta hyväksi, jos mustamaalatut jatkossa välttävät vastaavia tilanteita.

Parjauskampanjan tarkoituksena voi olla virkamiehen painostaminen pois virkatehtävien hoitamisesta, mutta samalla toiminta pyrkii koko organisaation luottamuksen rapauttamiseen.

Maalittamistapojen kirjo on valitettavan laaja uhkailusta kohteen yksityisasioiden levittelyyn.

Ongelmaan pitää pystyä puuttumaan tehokkain keinoin. Maalittamisen vaikeuttamiseksi poliisi voi tätä nykyä käyttää virkapuvussaan nimilaatan sijaan numerosarjaa.

Suomen poliisijärjestöjen liitto on ajanut pitkään maalittamisen erilliskriminalisointia. Nykylainsäädännön pitäisi periaatteessa taipua somevainon suitsintaan, mutta käytännössä näytöt ovat heikot.

Pitkä rikosprosessikäsittely ei uhreja houkuta, jos asiaa pitäisi ajaa yksityishenkilönä organisaation sijaan.

Vaikeneminen ei ole kultaa, jos maalittajat eivät joudu edesvastuuseen.

Maalittamiskielto ei tarkoita, etteikö viranomaisen toimintaa saisi arvostella. Se kuuluu sananvapauteen, ei häirintä.

Laiton uhkaus on sentään tästä syksystä lähtien virallisen syytteen alainen rikos, kun uhkaus kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä tai julkisen luottamustehtävänsä vuoksi. Se on askel oikeaan suuntaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic