Pääkirjoitukset

Postin suunnittelema suurinvestointi, uusi logistiikkakeskus, herättää ristiriitaisia tunteita – Verkkokauppamarkkina kiinnostaa yhtiötä, ei kirjeposti

Kirjepostin määrä jatkaa laskuaan. Kuva: Tuomela Tapio
Kirjepostin määrä jatkaa laskuaan. Kuva: Tuomela Tapio

Posti suunnittelee uutta logistiikkakeskusta ja kartoittaa rakennushankkeesta kiinnostuneita kuntia ja kaupunkeja Etelä-Suomen alueella.

Fazerin samanaikainen tehdashanke on saanut kaupungeissa ja kunnissa vipinää myös Kanta-Hämeessä. Rakennuspaikkaan vaikuttaa Postilla Fazerin tapaan keskeinen sijainti henkilöstön saatavuuden ja logistiikkaratkaisujen kannalta.

Postin hanke kiinnostaa myös kuntia, mutta se ei herätä kansassa eikä päättäjissäkään samanlaista hekumointia. Veroeurot ja työpaikat kiinnostavat, mutta makean sijaan hankkeessa on myös karvaita sävyjä.

Postin huomio keskittyy paisuvaan verkkokauppamarkkinaan, ja samaan aikaan valtionyhtiö pyristelee irti kankeasta jakeluvelvoitteestaan.

Hallituksen valmis esitys postilain muuttamisesta etenee eduskunnalle lähiviikkoina. Lausuntokierroksilla muutoshanke on kerännyt kritiikkiä sekä ymmärrystä.

Postinjakelu on lakihankkeen mukaan harvenemassa vuoden 2023 alusta koko maassa kolmeen viikottaiseen jakelupäivään viiden sijasta. Perusteena on kirjepostin jatkuva väheneminen.

Posti mielii työntekijöidensä tuella lisäksi vaihdella näitä kolmea viikottaista jakelupäivää eri alueilla.

Uutismedian liiton mielipidetutkimus vahvistaa, että valtaosa suomalaisista haluaa kiinteät postinjakopäivät ja päiväpostin tulevan päivännäöllä.

Lehtikustantajienkin mukaan jakelupäivien pitää olla kiinteitä ja samoja joka viikko koko maassa.

Lehdet aiotaan jatkossakin jakaa viitenä päivänä viikossa erillisen valtionavustuksen turvin myös niillä haja-asutusalueilla, joilla ei ole kaupallisesti toteutettua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua.

Avustus on perusteltu, mutta avustuksen ehdotettu määräaikaisuus 2023–2027 ei niinkään. Ei jakelutuen tarve lopu yhdessä vaalikaudessa.

Kirje- ja lehtijako tai jakelukilpailu ei ole tehnyt Postista mierolaista, vaan se on kerännyt selvää voittoa pakettien kuljettamisella.

Postinjakelusta huolehtiminen kuuluu yhteiskunnallisiin tehtäviin. Valtion omistama Posti ei voi poimia kirsikoita kakusta eikä hakea vain korkeinta tuottoa.

Postilainkin mukaan koko maassa on oltava tarjolla postipalvelujen yleispalvelu, joka on saatavilla tasapuolisin ehdoin.

Uusimmat

Fingerpori

comic