Pääkirjoitukset

Poutasää saattaa vielä vaihtua syksyn sateeksi

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko luotsaa ensi kerran valtion ensi vuoden budjettiesitystä. Kuva: Esko Tuovinen
Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko luotsaa ensi kerran valtion ensi vuoden budjettiesitystä. Kuva: Esko Tuovinen

Valtion kirstunvartijat, nyt ensi kertaa valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla kokoontuivat keskiviikkona laatimaan valtion ensi vuoden budjetin pohjaesitystä Espoon Moisniemeen rajavartiolaitoksen edustustiloihin. Hieno ympäristö Neuvostoliiton aikoinaan hallussaan pitämää Porkkalan vuokra-aluetta vartioineella rajavartioasemalla kuului Saarikon sanavalinnoissa.

Kasvu on ”oraalla” ja taloudessa vallitsee ”vahva poutasää”. Eipä edelleen pitkälle velkavetoisena jatkuvaa valtiontaloutta voi kauniimmin kuvailla.

Ensi vuonna velanoton tahti sentään mitä ilmeisimmin taittuu, ja karkea lupauskin Saarikolta kuultiin: ”ei enää yli 10 miljardin”.

Toinen Saarikon korviinpistävä lupaus kuului: ”Suomi pysyy avoimena.” Se oli paljon sanottu nykytilanteessa.

Pandemian ajan taloutta ovat luonnehtineet nopeat muutokset – taloudessa ja sitä koskeneissa ennusteissa, jotka näyttävät toistaiseksi lupaavilta. Koronasta haluttaisiin jo eroon, mutta se näkyy edelleen vääjäämättä epävarmuutena.

Riskit seuraavatkin jo toisessa henkäyksessä. Kasvu voi jäädä lyhytaikaiseksi ja juuri siksi siihen pitää päästä nopeasti mukaan.

Väestön ikärakenne on pitkäaikaisista ongelmista jäytävin ja siihen liittyy myös nyt aikaisempaakin jyrkemmin esille nouseva ilmiö: työvoimapula. Työpaikkoja on, mutta tekijöitä ei löydy.

Kaluttuja ja samalla erittäin tarpeellisia lääkkeitä ovat työperäinen maahanmuutto, nuorten saaminen nopeasti töihin ja viimeisinä kenties kivuliaimmat: ikääntyvien jatkaminen nykyistä pidempään työelämässä sekä kannustava työttömyysturva.

Täsmälääkkeitäkin työvoimapulaan Annika Saarikko keskiviikkona väläytteli, mutta jätti yksityiskohdat tuonnemmaksi. Kaikilla niillä on erittäin kova kiire. Jos työ ei löydä tekijöitään kotimaasta, se muuttaa erittäin nopeasti ulkomaille.

Kohti syyskuun alun hallituksen budjettiriihtä kipukohdatkin löytyvät. Nyt ei niistä – kuten ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta – vielä puhuttu. Syyssateet saattavat synkentää poutasään.

Fingerpori

comic