Pääkirjoitukset

Puolueet kamppailevat kabinettipaikoistaan

Forssan kaupunginvaltuustoon valitaan 43 valtuutettua, Jokioisilla ja Tammelaan 27 sekä Ypäjälle ja Humppilaan 21 valtuutettua. Loimaalla valtuutettuja on 43 ja Somerolla 35. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Forssan kaupunginvaltuustoon valitaan 43 valtuutettua, Jokioisilla ja Tammelaan 27 sekä Ypäjälle ja Humppilaan 21 valtuutettua. Loimaalla valtuutettuja on 43 ja Somerolla 35. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Puolueilla on isoja odotuksia kesäkuun kuntavaalien menestyksestään.

Forssan naapurikunnissa on perinteisesti ollut keskusta valtapuolueena, mutta etumatka muihin on vuoden 2008 kuntavaaleista lähtien hiukan kaventunut. Perussuomalaiset on seudulla ollut tähän asti marginaalipuolue.

Toisena puolueena Forssan seudun maalaiskunnissa on viime vuodet ollut SDP vanavedessään kokoomus. Poikkeuksen muodostavat Ypäjä, jossa kokoomus on ollut viime kuntavaaleissa selvä kakkonen, ja Jokioinen, jossa keskustan ja demareiden jälkeen kolmanneksi suurin puolue on ollut vasemmistoliito.

Tammelan kuntapolitiikkaa keikautti neljä vuotta sitten Meidän Tammela -ryhmä, joka profiloitui kyläkoulujen puolustajaksi. Keikauksen laineet lyövät edelleen, ja Tammelassa kipuillaan uuden yhtenäiskoulun rakentamispäätöksen kanssa.

Eniten draamaa on nyt viritetty Forssan kuntavaaleihin, jossa uusi valtuusto joutuu ottamaan kantaa kiperään kouluverkkoratkaisuun.

Kouluasiassa tikunnokkaan on nostettu kokoomus sillä perusteella, että isommista puolueista sen valtuustoryhmä on seissyt yksituumaisesti Monikylän takana.

Forssassa kokoomus juhli 2012 hurjaa nousuaan Forssan suurimmaksi puolueeksi 12 paikalla, mutta joutui neljä vuotta sitten antamaan pari paikkaa periksi. Demarit voittivat tuolloin kolme paikkaa ja palasivat 14 valtuutetulla takaisin ykkösruutuun.

Kokoomus pyrkii Forssassa nyt tukevammin vallankahvaan ja SDP puolustaa suurimman puolueen asemaansa. Perussuomalaisilla on ison listansa ja valtakunnallisen gallupmenestyksen vuoksi kova tavoite ainakin kaksin- tai kolminkertaistaa nykyiset kolme valtuustopaikkaansa.

Keskusta on menettänyt Forssassa hiljalleen asemiaan vuoden 2004 kuntavaalien jälkeen: Silloisesta 12 valtuustopaikasta on jäljellä enää 7. Maalaiskaupunki Somerolla ja Loimaalla keskusta on edelleen voimissaan.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Kahdeksi viikoksi venytetty ennakkoäänestys voi vähän tilkitä äänestysaktiivisuutta, joka uhkaa koronakesävaaleissa jäädä muuten vaisuksi. Alhainen äänestysinto saattaa sataa perinteisten valtapuolueiden eli kokoomuksen, SDP:n ja keskustan laariin.

Fingerpori

comic