Pääkirjoitukset

Puolueilla edessään viikon loppukiri

Vaalimainoksia sotketaan ja töhritään kaikissa vaaleissa, mutta nyt tietyillä paikkakunnilla ilkivaltaa on tehty tavallistakin enemmän. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Vaalimainoksia sotketaan ja töhritään kaikissa vaaleissa, mutta nyt tietyillä paikkakunnilla ilkivaltaa on tehty tavallistakin enemmän. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Lähes miljoona suomalaista on jo äänestänyt ennakkoon kuntavaaleissa. Yhdentoista ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana uurnilla on käynyt noin 990  000 suomalaista, mikä on noin 22 prosenttia äänioikeutetuista. Pelkästään eilen annettiin noin 48  000 ääntä.

Vaalipiireistä ennakkoäänestys on toistaiseksi ollut vilkkainta Lapissa, jossa kansalaisoikeuttaan on käyttänyt noin 25 prosenttia äänioikeutetuista. Satakunnassa ja Helsingissä määrä on ylittänyt 24 prosentin rajan.

Ennakkoäänestys kestää koronapandemian vuoksi poikkeuksellisesti kaksi viikkoa, ja se jatkuu kotimaassa tiistaihin asti.

Kuntavaalien poikkeukselliset olosuhteet tarkoittavat lukemattomilla paikkakunnilla sitä, että toritapaamiset ja isot julkiset puheenvuorot jäävät tällä kertaa väliin. Nähtäväksi jää, onko tällä vaikutusta vaalien lopputulokseen ja millä tavoin.

Joka tapauksessa puolueilla ja ehdokkailla on edessään viikon mittainen loppukiri. Näkyvyyttä haetaan niin lehdistöstä, televisiosta, netistä kuin tienvarsilta.

Valtakunnan tasolla poliittinen keskustelu on viime viikkoina pyörinyt lähinnä soteratkaisun ja pääministerin etuuksien ympärillä, joten niistäkään ei oikein löydy kuntavääntöihin sopivia sytykkeitä. Mahdollinen maakuntavero ja kuntien vastuiden pieneneminen tuovat näihin kuntavaaleihin vielä oman säväyksensä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiinnitti Twitterissä menneellä viikolla huomiota siihen, että puolueiden kuntavaalijulisteita on vahingoitettu eri puolilla Suomea. Hän kutsui kaikki puoluejohtajat ottamaan kantaa vaalirauhan puolesta.

Vaalimainoksia sotketaan ja töhritään kaikissa vaaleissa, mutta nyt tietyillä paikkakunnilla ilkivaltaa on tehty tavallistakin enemmän. Vaalimainoksia on tuhottu ja revitty myös Kanta-Hämeessä – siksi pääministerin viesti oli paikallaan.

Vaalituloksen ohella ensi sunnuntaina mielenkiintoinen asia on äänestysvilkkaus. Viimeksi kuntavaalien äänestysaktiivisuus oli 58,8 prosenttia, mikä oli 0,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. Parempaan pitäisi pystyä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic