Pääkirjoitukset

Putinin pokka pitää enää vain vaivoin – Erdogan on vienyt kaksilla korteilla pelaamisen huippuunsa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, Iranin johtaja Ali Khamenei ja Venäjän presidentti Vladimir Putin olivat tiistaina hyvää pataa Teheranissa. Kuva: Mustafa Kamaci/ AFP/ Lehtikuva

Yhdysvaltain hallinto viljeli vuosituhannen vaihteessa etenkin presidentti George W. Bushin aikana roistovaltion käsitettä.

Vasta Venäjän presidentti Vladimir Putin on vienyt käsitteen varsinaisiin merkityksiinsä. Hyökkäys Ukrainaan on rikos, jota Putinin seuraajienkin on erittäin vaikea sovittaa.

Roistopresidentti Putin tapasi tiistaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa isäntämaan Ali Khamenein ja Turkin Recep Tayyip Erdoganin.

Jos kolmikkoon lisää neljänneksi Syyrian Bashar al-Assadin, alkaa se muistuttaa murhaavan vaarallista rosvojoukkoa.

Putin tarvitsee kipeästi kumppaneita. Jo pelkästään se on voitto nurkkaan itsensä ajaneelle roistovaltiolle, että tunnustetut valtiot ottavat vastaan sen edustajia.

Iran ja Turkki ovat vahvoja alueellisia voimatekijöitä. Niillekin kumppanuus on kauppatavaraa.Molemmilla ovat kiistansa lännen kanssa, myös Nato-maa Turkilla, joka on Erdoganin johdolla vienyt kaksilla korteilla pelaamisen huippuunsa.

Teheranin tapaamisesta odotettiin ­– turhaan – ratkaisua maailman elintarviketaloutta vakavasti uhkaavaan viljakriisiin. Venäjä kiristää koko muuta maailmaa estämällä Ukrainan viljanviennin Mustanmeren kautta.

Venäjä toimii juuri niin häikäilemättömästi kuin vain voi. Turkki on mielellään asiassa välittäjä, mutta kukaan ei voi enää luottaa, että Erdogan ajaisi kenenkään muun etua kuin omaansa.

Sisällissodasta jo pitkään kärsineen Syyrian kansalaiset ovat pelinappuloita kolmen pelissä ja oman hirmuhallintonsa armoilla.

Maksumiehenä on ollut koko Europpaa, Suomikin, kun ihmiset ovat paenneet Syyriasta sotaa ja kuolemaa.

Yksi myönteinen uutinen Teheranista saatiin: Turkki ei saanut tukea uudelle Syyriaan suuntautuvalle hyökkäykselleen.

Sama Erdogan, joka on ihan itse luomassa pohjaa nykyiselle ja tulevalle terrorismille, on kiristänyt Natoon hakeneita Suomea ja etenkin Ruotsia ja syyttänyt terroristien suosimisesta.

Erdogan ei jätä Putiniakaan kylmäksi. Turkin presidentti järjesti varsinaisen medianäytöksen, kun antoi Putinin odottaa tuskallisen tuokion kameroiden edessä.

Putin käytöksestä ja eleistä on tehty pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Milloin hänet on nähty fyysisesti tai psyykkisesti sairaaksi tai muuten vaan odotettu hänen romahdustaan. Nyt hän oli kaikessa turhamaisuudessaan vain ja ainoastaan ärtynyt.

Uusimmat

Fingerpori

comic