Pääkirjoitukset

Raskaassa koronataistelussa on vihdoin päästy eteenpäin

Rokotuskattavuuden nousu riittävälle tasolle on koronarajoitusten purkamisen edellytys. Rokotuksen odottelijoita 21. elokuuta Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Rokotuskattavuuden nousu riittävälle tasolle on koronarajoitusten purkamisen edellytys. Rokotuksen odottelijoita 21. elokuuta Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kauan se on kestänyt ja paljon vaatinut. Nyt Suomen ja suomalaisten siirtyminen koronapandemian kourista kohti rajoitusten purkamisesta ja kaivattuja normaaliaikoja on kuitenkin jo näköpiirissä.

Tänä syksynä kaikki on toisin, ehkä jo kolmen viikon päästä.

Päivittäiset tartuntaluvut eivät ole enää ykkösuutisia ja ollaan siinä – onnellisessa – tilanteessa, että maailmaan mahtuu muutakin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti maanantaina viikonloppuisen arvionsa, että kaikista rajoituksista ollaan pääsemässä eroon lokakuussa. Onneksi ovat rokotukset!

Maanantaina neuvoteltiin hallituksen hybridistrategiasta tutuksi tulleessa tilanteessa: sosiaali- ja terveysministeriö pitelee liekanarua, kun taas Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on toiveikkaampi.

Tasapuolisuuteen laajasti yritystoimintaa, tapahtumia ja harrastuksia koskevissa rajoituksissa ei päästä millään muulla tavoilla kuin heittämällä ne romukoppaan.

Sanna Marinilta odotettiin jälleen kerran enemmän kuin hän saattoi sanoa. Kaikki ei ole hänen hallituksensa vallassa. Vaikka rajoituksista päästäänkin, osa elämänmenoa koskevista muutoksista jää pysyviksi. Pandemia ei valitettavan todennäköisesti jää viimeiseksi. Siihen on varauduttava.

Kansalaisten tiedon tarve on ollut suurta. Päättäjien, viranomaisten ja asiantuntijoiden – myös median – viestinnän on oltava jatkossa vastaavissa tilanteissa paljon koettua johdonmukaisempaa ja ymmärrettävämpää.

Kysymys ei ole vain siitä, onko Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistunut, vaan yhteiskunnan valmiudesta sopeutua nopeasti päälle tuleviin poikkeusoloihin ja kaikkeen siihen, mitä muuttuvat tilanteet edellyttävät lopulta myös tavallisilta kansalaisilta.

Jos puhutaan turvaväleistä ja maskinkäytöstä, pitää olla jo selvää, että ne ovat tulleet osittain jäädäkseen. Turvavälejä on viisasta edelleen soveltaen noudattaa, vaikka joku viranomainen tai vastaava ei sitä pää punaisena vaatisikaan. Hygienia on itsestään selvyys, ja pidetään maskit tarvittaessa naamalla sekä otetaan vielä loputkin tuiki tärkeät rokotukset.

Uusimmat

Fingerpori

comic