Pääkirjoitukset

Rikosprofessori tarjosi huumekeskusteluun lisää kierrettä

Maahan jätettyjä huumeruiskuja Helsingin Malmilla vuonna 2020. Kuva: Hans Henriksson

Huumausainepoliittinen keskustelu sai tällä viikolla vauhtia, kun Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio otti sosiaalisen median kanavassa Twitterissä myönteisen kannan kansalaisaloitteeseen , jolla pyritään saamaan huumeiden käyttöhuoneita Suomeen.

Käyttöhuoneissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää laittomia päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan useassa Euroopan maassa olevien käyttöhuoneiden ensisijainen tavoite on vähentää kuolleisuutta ja sairastuvuutta tarjoamalla huumeiden pistokäyttöön turvallisempi ympäristö sekä kouluttamalla käyttäjiä turvallisempiin käyttötapoihin.

Nuotio olisi valmis näkemään käyttöhuoneiden suhteen jopa kansalaistottelemattomuutta, ja vertasi sitä paperittomien auttamiseen. Professori nosti esiin myös, että hänen mielestään huumeiden käytöstä ei tulisi rangaista. Nuotio uskoo asioiden etenevän tähän suuntaan ajan myötä myös Suomessa.

Lakiin asti käyttöhuoneilla on pitkä matka , perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) toppuutteli Yle n haastattelussa.

”Käyttöhuoneet eivät myöskään ole vakavan huumeongelman ratkaisu. Pääpainon tulee olla ehkäisyn, hoidon saatavuuden ja viranomaisten välisen yhteistyön lisäämisessä”, ministeri tähdensi Ylelle.

Keinot ovat vanhoja tuttuja ja kannatettavia, mutta osaltaan tehottomaksi osoittautuneita muun muassa resurssipulan vuoksi.

Keskustelu huumausaineista ja niiden käytöstä on vaikeaa, koska asian ympärillä vellovat niin vahvat tunteet – ymmärrettävästi. Käyttäjät pelottavat ja huumeisiin kytkeytyy paljon erilaista rikollisuutta. Lieveilmiöt osuvat useimmin tavalliseen kansalaiseen, kun käyttäjät rahoittavat huumeostoksiaan erilaisilla omaisuusrikoksilla, kuten pyörävarkauksilla.

Samaan aikaan vallitsee hämmentävä kaksinaismoralismi. K ovien huumausaineiden maahantuonnista ja myymisestä kiinni jäänyt Niko Ranta-aho on esiintynyt julkisuudessa lähes tähden elkein ja hänestä tehtiin oma televisiosarja – ja sille toinen tuotantokausi, kun paljastui Ranta-ahon vielä jatkaneen rikollista toimintaa.

Helsingin huumepoliisin päällikkönä tehdyistä huumekaupoista vankilassa istunut Jari Aarnio taas sai tällä viikolla kutsun keskustelemaan Porin Suomi-areenaan ja lavalle astuessaan aplodit.

Huumekauppiaiden asiakkaille, koukkuun jääneille käyttäjille harvempi taputtaa, heistä ei tehdä tv-sarjoja eikä heitä kutsuta Suomi-areenaan .

Uusimmat

Fingerpori

comic