Pääkirjoitukset

Rokotetta on jaksettava odottaa kärsivällisesti

Siinä sitä on. Saksassa on esitelty Biontechin ja Pfizerin kehittelemää covid-19-rokotetta. Yhtiöt ilmoittivat 11.11. päässeensä Euroopan komission kanssa sopimukseen rokotteen toimittamisesta. Kuva: epa08814066
Pfizerin (kuvassa) ja Modernan rokotteet ovat lähes samannäköisessä pullossa. Sekoittumisvaaran vuoksi rokotamme vain yhden valmistajan rokotteella yhtenä päivänä. Kuva: EPA

Koronarokotteen nopea kehittely on erittäin rohkaisevaa. Alkuaan arvioitiin yleisesti, että toimiva ja testattu rokote saataisiin laajaan käyttöön aikaisintaan vuoden 2021 aikana.

Saksalaisen Biontechin ja lääkejätti Pfizerin rokote lupaa suojan taudilta yli 90-prosenttisella varmuudella, ja amerikkalaisen Modernan testit kertovat 94,5 prosentin suojasta. Yhteensä tehotutkimusvaiheessa on maailmalla ainakin kymmenen eri rokotetta.

Asiasta ei ole varmuutta, mutta toistaiseksi suomalaisia ollaan todennäköisesti rokottomassa Biontechin ja Pfizerin RNA-valmisteella, jonka yksi ominaisuuksista on sen vaatima hyytävän kylmä eli -70 celsiusasteen säilytyslämpötila.

Siihen, kuten muihinkin kansalaisten rokottamiseen liittyvin laajoihin järjestelyihin on osattava varautua.

On pidetty kiinni siitä, että rokotteen varaan ei voi laskea mitään, niin kiihkeästi kuin sitä kaikkialla odotetaankin. Tämä on ollut täysin oikein.

Edelleenkään ei voi tinkiä vähääkään kaikkia kansalaisia koskevista varotoimista. Kaikkein yksinkertaisin eli turvaetäisyys on tehokas keino taudin leviämistä vastaan, luonnollisesti yhdessä hygienian ja suojainten käytön kanssa.

Juuri nyt vaaditaan mikäli mahdollista vieläkin suurempaa kärsivällisyyttä kuin tähän asti. On jaksettava odottaa, jotta rajoituksista päästään.

Rokotetta, silloin kun sitä saadaan, ei riitä läheskään kaikille, vaan vaiheittainen rokotusjärjestys päätetään kansallisen rokotearviointiryhmän suositusten pohjalta. Arvioiden mukaan rokotetta tulee ensivaiheessa maahan vain 1–10 prosenttia tarpeesta.

Terveydenhuollon toimintakyvyn varmistaminen ja riskiryhmien varjelu ovat olleet alusta asti etusijalla.

Suomella on edelleen jopa kansainvälisesti poikkeukselliset mahdollisuudet selvitä pandemiasta suhteellisesti ottaen jopa vähäisinä pidettävin vahingoin.

Euroopassa covid-19-tauti koettelee ankarasti myös hyvin Suomen kaltaisia maita. Ruotsin ja Itävallan tilanne on karmea. Suomessa on tehty erinomaisen monta asiaa oikein ja samalla tiellä on jatkettava.

Uusimmat

Fingerpori

comic