Pääkirjoitukset

Rokottaminen valaa uskoa tulevaisuuteen

Jokainen viikko on taistelussa voittamisen arvoinen. Koronaviruksen uhreja ei kaivata enää ensimmäistäkään lisää, eikä yhtään miljardia pidä ottaa lisävelkaa tuosta vain.
Maailmalla on joulun aikana tehty valtavasti töitä rokotelogistiikan eteen. Pfizerin ja Biontechin rokotteita siirrettiin tapaninpäivänä sairaalavarastoon Bukarestissa. Kuva: epa08904373
Maailmalla on joulun aikana tehty valtavasti töitä rokotelogistiikan eteen. Pfizerin ja Biontechin rokotteita siirrettiin tapaninpäivänä sairaalavarastoon Bukarestissa. Kuva: epa08904373

Vuosi 2020 jää historian lehdille erikoisena vuotena, jolloin virus sekoitti lähes koko maailman, sai aikaan ties minkälaisia rajoituksia ja ajoi miljoonittain työpaikkoja kaaokseen.

Vuoden lopulla on onneksi pientä valoa tunnelin päässä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri antaa nimittäin ensimmäiset koronavirusrokotteet tänään. Rokotteet ovat todennäköisesti koko Suomessa ensimmäiset.

Kymmenentuhatta rokotetta ei käytännössä muuta kuin ehkä henkistä ilmapiiriä. Rokottamisen alkaminen valaa kuitenkin paljon kaivattua uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Husin mukaan ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden ja -epäilyjen hoitoon sekä näytteenottoon osallistuva henkilökunta. Ensi viikon aikana Suomeen tulee lisää rokote-eriä, jolloin niitä aletaan jaella Suomessa laajemmin eli muuallekin kuin yliopistollisille sairaaloille.

Jokainen viikko on tässä taistelussa voittamisen arvoinen. Koronaviruksen uhreja ei kaivata enää ensimmäistäkään lisää, eikä yhtään miljardia pidä ottaa lisävelkaa tuosta vain.

Maailmalla virusepidemia on riehunut pahemmin seurauksin kuin Suomessa. Covid-19:n uhreja on esimerkiksi Yhdysvalloissa enemmän kuin maalla toisessa maailmansodassa. Uhrien lisäksi päälle lasketaan tähtitieteelliset summat työpaikkojen menetyksistä ja koronaviruksen muista seurannaisvaikutuksista.

Jälleenrakentamiseen kuluu runsaasti aikaa, eikä kaikilla tätä ylellisyyttä välttämättä ole – siksi esimerkiksi joulun viettäminen ilman vanhuksia on tuntunut monesta vaikealta ja jopa järkyttävältä.

Lohtua ja uskoa tulevaisuuteen tuo myös ennennäkemättömän kova työ lääketieteessä. Useat lääkeyhtiöt ovat jo tuoneet oman rokotteensa markkinoille, ja tietyt firmat eivät edes yritä tehdä voittoa sillä.

Dollareita olisi kuitenkin tarjolla miljardeittain juuri nyt, mutta ihmiskunnan etu näyttää kaikeksi onneksi menevän edelle. Tämä asenne on syytä säilyttää myös silloin, kun rokotetta viedään kolmannen maailman maihin, joissa rokotteeseen ei oikeastaan ole varaa. Silloin länsimaiden pitää osallistua yhteiseen ponnistukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic