Pääkirjoitukset

Rokotusjärjestyksessä on vielä puntaroitavaa

Eveliina Ylitalo on pistänyt koronarokotteita Forssan terveysasemalla. Kuva: Tapio Tuomela
Eveliina Ylitalo on pistänyt koronarokotteita Forssan terveysasemalla. Kuva: Tapio Tuomela

Alkuvuoden isot odotukset koronarokotuksista ovat vaihtuneet hämmennykseksi, kun rokotteilla on ollut toimitusvaikeuksia ja rokotustahdissa kunnittaisia eroja. Lisäksi seitsenkymppiset ovat kokeneet joutuneensa väliinputoajiksi.

Koronarokotteiden saaneiden ikäryhmätilastoissa näkyy selvä notkahdus 70–74-vuotiaissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tutkimusnäytön perusteella vain BioNTech / Pfizerin rokotetta yli 70-vuotiaille, mutta sitä ei ole saatu maahan ollenkaan toivottuja määriä.

Yli 70-vuotiaat joutuvat näin odottelemaan, kunnes liki ja yli 80-vuotiaat on saatu rokotettua. Ellei sitten kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä salli ”kansanrokote” Astra Zenecan koronarokotteen antamista myös yli 70-vuotiaille.

Lääketieteelliset riskiryhmät saavat jo AstraZenecaa.

Ei ihme, että seitsenkymppiset ovat kummissaan. Ei auta muu kuin toimia rauhassa alueellisten ohjeiden mukaan.

Kansalaiset ovat ymmärrettävästi huolestuneita koronarokotusten verkkaisesta tahdista.

Moni on ihmetellyt, miksi kunnissa rokotukset etenevät eri tahtia. Selitykseksi on kerrottu kuntien erilainen iäkkäiden määrä ja tulkintaerot sote-henkilöstön rokotuksista.

Kanta-Häme etenee rokotuksissa valtakunnallista tahtia tai vähän edelläkin. Sitä perässä ovat tosin Loppi, Ypäjä, Riihimäki ja Hausjärvi.

Lääketieteelliseen riskiarvioon perustuva rokotusjärjestys on nostattanut arvostelua. Riskiryhmien jälkeen on esitetty muita ennen rokotettavaksi paitsi vaalitoimitsijoita myös yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisiä ammattiryhmiä, opettajia ja uusmaalaisia.

Viimeisenä tässä tarvitaan huutokilpailua eri ammattien tärkeydestä, mutta rokotusjärjestystä pitää tarvittaessa voida muuttaa, jos rokotteiden tulo vielä kangertelee.

Toivoa paremmasta on. Jos rokotteita saadaan odotetusti ja Johnson & Johnsonin rokote tulee käyttöön, työikäisten rokotukset alkaisivat kesän korvalla. Siihenkin on pitkä matka ja mukana jossittelua. Täytyy vain pitää pää kylmänä.

Fingerpori

comic