Pääkirjoitukset

Rokotusten sarjalle ei näy loppua, kun korona on yhä vieraanamme – Taas vaaditaan kärsivällisyyttä omaa vuoroa odoteltaessa

Kuva: Tapio Tuomela /FL

Rokotteet ovat nujertaneet lukuisia ihmiskuntaa riivanneita tarttuvia tauteja. Myös taistelussa koronapandemiaa vastaan ne ovat osoittaneet tehonsa, vaikka virus on muuntautuessaan osoittaunut poikkeuksellisen pahaksi pirulaiseksi.

Koronarokotteita saatiin laajaan käyttöön jopa hämmästyttävän nopeasti.

Jo pian kävi ilmi, että rokotukset suojaavat hyvin vakavammilta tautimuodoilta. Tappajasta tuli vähemmän vaarallinen, vaikka se onkin jatkanut edelleen leviämistään.

Virusvariantit tartuttavat tänäänkin kesäsuomalaisia.

Koronalle on ollut tyypillistä, että tieto taudista ja sen torjumista lisääntyy koko ajan pandemian jatkuessa.

Ensimmäisten rokotusten jälkeen puhuttiin toisesta eli tehosterokotuksesta, mutta eihän se suinkaan siihen jäänyt, koska tauti vaatii vielä kolmannen ja neljännenkin. Seuraavaksi odotetaan jo pian seuraavaa rokoteporrasta: varta vasten omikronvarianteille räätälöityjä rokotteita. Niistä ensimmäisille odotetaan Euroopan lääkeviraston myyntilupia syyskuuksi.

Sitä ennenkin rokoterintamalla tapahtuu myös keskellä kesää ja suomalaisten lomakautta. Rokotuksia tarvitaan niin kauan kuin korona on vieraanamme. Koronarokotusten sarjalle näy toistaiseksi loppua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tarkensi maanantaina neljänsiä koronarokotuksia koskevaa ohjeistustaan: kunnat voivat laajentaa neljänsiä koronarokotuksia tiettyihin väestöryhmiin jo heinäkuussa tai viimeistään elokuun alussa.

Taas on kansalaisille jonkin verran tekemistä sen seuraamisessa, milloin se ymmärrettävästi jälleen kovinkin odotettu oma uusi rokotusvuoro tulee. Edelleen on valttia ennen muuta kärsivällisyys.

Perusasia ei ole muuttunut: ensin rokotussuojaansa tarvitsevat kohennusta he, joiden riski vakavaan tautimuotoon sairastumiselle on korkein. Se tarkoittaa iäkkäimpien lisäksi edelleen myös erilaisista vakavalle tautimuodolle altistavista sairauksista kärsiä. Koronakuolemien vähentäminen ja välttäminen vaatii edelleenkin kamppailua.

Monien koronavaiheiden jälkeen luottamus suomalaiseen pandemian hoitoon on hyvä tai vähintäänkin tyydyttävä.

Suositukset perustuvat siihen tietoon, joka on olemassa, eivät oletuksiin tai uskomuksiin, joita niitäkin on ollut korona-aikana tavattoman paljon liikkeellä, eräänlaisia virusvariantteja nekin .

Uusimmat

Fingerpori

comic