Pääkirjoitukset

Ruokavalioiden kirjo jo mahdoton hallittavaksi

Soppaa yhdellä kauhalla. Kuva: Pekka Rautiainen
Soppaa yhdellä kauhalla. Kuva: Pekka Rautiainen

Forssassa on tänä syksynä taitettu peistä kouluruokailusta, jota on koronapandemian vuoksi toteutettu supistetulla ruokalistalla. Tarjolla on ollut yksi pääruokavaihtoehto, laatikko-, pata- tai keittoruokaa, ja salaatit sekoitettuna. Tarvittavista erityisruokavalioista ja kasvislounaista ei ole silti laistettu, mutta soppa on monilla kiehunut yli.

Kanta-Hämeessä on kuitenkin oikein vakavakin ruokakohu. Lähinnä Hämeenlinnassa toimiva, alkuaan helsinkiläinen Palmia oy on saattanut ruoallaan kolme lasta hengenvaaraan, sillä ”yhtiöllä on vakavia ongelmia erityisruokavalioiden noudattamisessa”. (Yle 28.9.)

Kolmessa tapauksessa päiväkoti- tai kouluikäinen lapsi oli jouduttu toimittamaan ambulanssilla hoitoon ruuasta saadun vakavan allergisen reaktion takia. Kaksi tapauksista on riihimäkeläisiä.

Kun yhdistelmänä on ruoka, lapset, allergiat ja erityisruokavaliot, on asiassa isot herkkyyskertoimet.

Inhimilliset erehdykset pitää minimoida, kun ruokavalioissa on kysymys ääritapauksessa ihmishengistä. Asia on kuitenkin erittäin monimutkainen.

Lopullinen tieto itse kunkin syöjän, lapsen tai ikäihmisen ruokavaliosta on hänen lähipiirissään, kaikissa tapauksissa ei edes asianomaisella itsellään. Kun on paljon ruokaportaita, vastuu häviää ja erehdysten riski kasvaa.

Ruokapalveluyritystä ei pidä yksin asiassa syyttää saati syyllistää, vaan kääntää huomio itse asiaan. Ruokaa tehdään ja jaellaan kaikkialla suunnilleen samoilla periaatteilla.

Monenkirjavat erityisruokavaliot työllistävät jo erittäin paljon niin ruuan valmistuksessa kuin jakelussakin. Palmian edustaja sanoo Ylelle, että esimerkiksi nakkikastiketta tehdään yli 40 erilaisella reseptillä.

Olisi järkevää kääntää suuntaa ja tehdä jo kustannussyistäkin yhtä ja mahdollisimman monille sopivaa ruokaa? Onko se enää edes mahdollista?

On tultu jälleen kerran suuren suomalaisen ruokakeskustelun äärelle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan jopa joka toinen suomalainen saa ruuasta jonkinlaisia epätoivottuja oireita.

Lääketieteelliset ruokavalioperusteet ovat kiistattomia, mutta entä muut kuin lääketieteelliset, jos johonkin on vedettävä raja?

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic