Pääkirjoitukset

Seutukaupungeilla on surunsa ja saumansa

Seutukaupunki Forssan kaupunkinäkymää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Seutukaupunki Forssan kaupunkinäkymää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan, Loimaan ja Someron kaupungeilla on samanlaisia murheita. Väestö vanhenee ja vähenee. Huoli on työpaikoista.

Vielä 1980-luvun lopulla Forssan asukasmäärä oli hiukan alle 20 000. Nyt lukema on painunut alle 17 000:n. Loimaalla asukasluvun kehitys on ollut vastaava kuin Forssassa ja laskenut alle 16 000:n. Somerolla väkeä on jo muutama sata alle 9000.

Samaan aikaan huoltosuhde on heikentynyt. Syntyneitä, lapsia ja nuoria on vuosi vuodelta hiukan vähemmän ja eläkeikäisiä enemmän.

Yli 64-vuotiaiden osuus on naapurikaupungeissa painunut 30 prosentin huonommalle puolelle.

Nykykehityksestä ponnistavat väestöennusteet eivät juuri parannusta lupaa.

Hanskoja ei kuitenkaan pidä lyödä tiskiin. Tulevaisuutta ei ole vielä kirjoitettu.

Seutujensa talous- ja palvelukeskittymissä eli seutukaupungeissa vaikuttaa myös sisäinen muuttoliike, joka on kasvattanut niiden keskustaajamia 2010-luvulla.

Seutukaupungeista kehittyy maaltamuuton seurauksena hiljalleen entistä kaupunkimaisempia, vaikka alueen väestökehitys ei olisikaan vielä positiivista.

Forssa, Loimaa ja Somero ovat osa aktivoitunutta seutukaupunkiverkostoa.

Seutukaupungit ovat maakuntiensa kakkos- tai kolmoskaupunkeja, jotka ovat heränneet isojen kaupunkien varjosta keskinäiseen edunvalvontaan, ohjelmalliseen yhteistyöhön ja moninaisiin verkostohankkeisiin.

Vähättelyyn ei ole syytä. Puolessasadassa seutukaupungeissa on liki miljoona asukasta ja 350 000 työpaikkaa. Ne ovat täyttä duunari-Suomea.

Rakennemuutoksen koettelemia seutukaupunkeja voi kehua maakuntakeskusten ulkopuoliseksi Suomen selkärangaksi. Seutukunnilla on huolehdittava osaavan työvoiman koulutuksesta, yritysverkostosta ja innovaatioista. Kysymys on seutukaupunkien vetovoimasta.

Seutukaupungeissa menestys rakentuu vahvuuksien kehittämiseen. Verkostossa on hyvä jakaa onnistuneita käytäntöjä. Lisäksi tarvitaan tiivistä valtion ja seutukaupunkien yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Seutukaupunkien valtteina ovat isoja kaupunkeja halvempi kustannustaso ja edullisemmat asumiskulut sekä työvoiman sitoutuneisuus työpaikkoihinsa.

Uusimmat

Fingerpori

comic