Pääkirjoitukset

Seutukirjastohankkeella olkoon kepeät mullat

Kirjastopalveluita seudullisesti -hanke raivasi väylää yhteiselle seutukirjastolle. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kirjastopalveluita seudullisesti -hanke raivasi väylää yhteiselle seutukirjastolle. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Forssan seudun kuntien hallinnossa puhalsivat muutosten tuulet kaksi vuotta sitten, syksyllä 2019, jolloin elokuisen tulevaisuusseminaarin pohdinnat jalostuivat kunnianhimoisiksi seutuyhteistyöhankkeiksi.

Kuntien välistä yhteistyötä oli määrä konkreettisesti tiivistää kärkihankkein, joita oli työstetty joka toimialalle.

Pyhänä pyrkimyksenä oli keventää viiden kunnan alueella hallintoa ja tehostaa toimintaa, jotta kunnalliset palvelut voitaisiin vielä 2020-luvun murrosaikana turvata.

Aikataulu oli laadittu tiukaksi, jotta lähitulevaisuus ei pääsisi yllättämään kuntapäättäjiä housut kintuissa.

Eri toimialojen hankkeiden aloitusajankohdaksi oli alun perin kaavailtu enimmäkseen kuluvaa vuotta. Ei onnistunut, kun viranhaltijoita yhdistänyt muutoshenki laantui kuntapoliittisessa käsittelyssä. Kovin kunnat hautovat hallintoa.

Yhteinen seutukirjasto piti oleman yksi kätevimmin toteutettavista hankkeista, sillä seudun kirjastoilla on ollut pitkään – nyt jo 35 vuotta – keskinäistä yhteistoimintaa.

Vaan eipä seutukirjastokaan toteudu ainakaan ensi vuoden alusta perusteellisesta hankepohjustuksesta huolimatta.

Kirjastojen hallinnon keventäminen hiipui kevätkesällä eriäviin näkemyksiin ja odotuksiin seutukirjaston hyödyistä ja vastuukuntamallista, joten seutukirjaston perustaminen sai siirtyä uusien valtuustojen kontolle.

Seutukirjastosta on esiintynyt perusteettomia pelkoja. Hankkeessa kyse on ollut pelkästään hallinnollisesta yhdistämisestä, sillä toimipisteet säilyisivät.

Forssan seudun kunnilla on edelleen halua jatkaa Louna-kirjastoyhteistyötä.

Forssan kaupunki esittää nyt seutukirjastoneuvottelujen perusteella oikeudenmukaista kustannustenjakoa ensi vuoden alusta kaupunginkirjaston palvelujen tuottamiseksi naapurikunnille.

Palvelusopimus rationalisoi ja varmistaa nykyisen kirjastoyhteistyön. Tosin hallinnollisen yhdistymisen jäävät saavuttamatta. Seutukirjastossa liikenisi hallinnon sijaan panosta entistä paremmin asiakaspalveluun.

Selvitystyö ei kuitenkaan valunut hukkaan.

Seutukirjasto voi vielä nousta kuin feenikslintu siivilleen. Sytytystarpeet uuteen roihuun ovat kunnilla valmiina.

Uusimmat

Fingerpori

comic