Pääkirjoitukset

Seutuyhteistyö vaatii puheiden lisäksi tekoja

Seudullinen rakennus- ja ympäristövalvonta on toiminut vuoden 2019 alusta Forssan kaupungintalossa. Kuvassa Jukka Laaksonen (vas.), Erja Klemelä, Niina Salminen-Åberg ja Raimo Huotelin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Seudullinen rakennus- ja ympäristövalvonta on toiminut vuoden 2019 alusta Forssan kaupungintalossa. Kuvassa Jukka Laaksonen (vas.), Erja Klemelä, Niina Salminen-Åberg ja Raimo Huotelin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kuntien välillä on takavuosina ylletty komeisiinkin saavutuksiin. Kirkkaimpana helmenä on säihkynyt terveydenhuollon kuntayhtymä, josta sittemmin kasvoi esimerkillinen sote-toimija, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä.

On menestystä ollut muutenkin – kuten aikansa uranuurtaja, seudullinen Kiimassuon jätehuoltoalue, jota on markkinoitu useiden kierrätysalan yritysten Envitech-alueena.

Komeaa yritystä on ollut myös seudullisen yrityskeskuksen kanssa, joskin sen suhteen on koettu myös takaiskuja, hallinnollista nokkapokkaa ja uudelleenjärjestelyä.

On ollut myös erinäisiä ikuisuushankkeita kuten seudullinen vesihuoltoyhtiö. Putkia on sentään saatu yhteistuumin vedettyä kunnasta toiseen.

Seudullinen ympäristö- ja rakennusvalvonta on tuoreimmasta päästä uudistuksia.

Kun kuntaliitoksesta on tullut kielletty sana, toiveet on asetettu seutuyhteistyöhön. Usein pelkkä epäily Forssan kaupungin sanelusta on saanut seudullisen yhteistyön takkuamaan.

Forssa vastaan naapurikunnat -vaikutelma on valitettavasti johtanut tunnusteluja umpikujaan. Kunnissa on pelätty etenkin oman määräysvallan menettämistä.

Viime vuoden loppupuoliskolla seudun virkamiehet ja luottamushenkilöt saivat vihdoin uutta puhtia yhteistyöhankkeisiin. Hankkeita listattiin kiitettävän useita.

Visiona on mm. vuokra-asuntoyhteistyötä, yhteistä kiinteistönhoitoa, yhteinen tekninen toimi, seudullinen työllisyydenhoito ja nuorisotyö.

Hankkeiden etunenässä on mm. seutukirjasto. Louna-kirjastoissa on ennenkin tehty yhteistyötä, joten luottoa riittää sen tiivistämiseenkin.

Vauhtia sai myös seudullinen palkkahallinto, mutta Tammelan kunta päätti hankkia palvelut toisaalta.

Vaikka koronakriisi iski päälle, nyt olisi saatava päälle todellinen tekemisen meininki, tahtotila. Kaikille kunnille on kipeästi tarpeen tehostaa toimintojaan ja saavuttaa säästöjä.

Forssa ja sen naapurikunnat ovat yhtä kaikki pieniä toimijoita, joita talous ahdistaa.

Palvelujen turvaaminen kuntalaisille, alueen vetovoima ja elinkeinopolitiikka vaativat kaikilta toimijoilta täyttä panostusta ja sitoutumista. Vuorovaikutteinen toiminta on luottamuksen kulmakivi.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic