Pääkirjoitukset

Siirtolaisilla tehdään kyynistä politiikkaa

Euroopan unioni on antanut Turkille valttikortit kiristää aina, kun itsevaltainen presidentti Erdogan niin päättää.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vieraili Latviassa Valko-Venäjän vastaisella rajalla, jossa Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on auttamassa. Kuva: epa09325603
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vieraili Latviassa Valko-Venäjän vastaisella rajalla, jossa Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on auttamassa. Kuva: epa09325603

Suomalaiset rajavartijapartiot aloittavat huomenna toimintansa erityisesti Liettuan, mutta myös Latvian Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Partiot osallistuvat Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin operaatioon Valko-Venäjän valtion masinoiman laittoman maahantulon ehkäisemiseksi.

Taustalla on EU:n ja Valko-Venäjän totaalinen välirikko. Jo aiemmin Valko-Venäjälle asetettuja pakotteita kiristettiin alkukesästä maan kaapattua toisinajattelija Raman Pratasevitshin naisystävineen kesken kansainvälisen lennon.

Itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukashenka uhkaili tuolloin, ettei maa enää estä siirtolaisten liikkumista kohti läntistä Eurooppaa. Liettualaisten lähteiden mukaan Valko-Venäjä edistää tätä liikennettä lennättämällä väkeä Irakista ja Turkista ja osoittamalla tulijoille valvomattomat kohdat maan länsirajasta.

Siirtolaiset ja pakolaiset ovat tässä kyynisessä toiminnassa pelkästään pelinappuloita. Heitä on viime viikkoina tullut Liettuaan niin paljon tavallista enemmän, että maa julisti taannoin hätätilan.

Olisi ymmärrettävää, että rajan yli tulisi valkovenäläisiä, jotka pakenevat yhä itsevaltaisemmaksi käyvää hallintoa, mutta tulijat ovat kauempaa.

Suomessakin koettiin vuoden 2016 alussa yllättävä episodi, kun Lapissa alkoi itärajan yli tulla turvapaikanhakijoita aina Kongosta ja Pakistanista asti.

Turvapaikanhakijoiden tulva tyrehtyi nopeasti Suomen ja Venäjän viranomaisten neuvottelujen jälkeen. Myöhemmin tulkittiin, että se oli muistutus suomalaisille, että tällainenkin toiminta on mahdollista.

Kyyniseksi voi kutsua myös EU:n sopimusta Turkin kanssa. Sen mukaan EU maksaa maalle miljardeja euroja, jotta Turkki estää siirtolaisten tulon Kreikan puolelle.

Näin EU on antanut Turkille valttikortit kiristää aina, kun itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan näkee sen aiheelliseksi.

Sen sijaan kaikki ponnistelut EU:n yhteisen siirtolaispolitiikan aikaansaamiseksi ovat epäonnistuneet. Kärsijöinä ovat kaikkein heikoimmat, kotimaistaan taloudellista tai poliittista kaaosta pakenevat ihmiset.

Uusimmat

Fingerpori

comic